5 Maddede Yumurtalık Kanseri Belirtileri
23 Ekim 2018
5 Soruda Normal Doğumun İdrar Kaçırma Riskini Arttırması
23 Ekim 2018

1 ) Tedavi için erken tanı şart

Over (yumurtalık) kanserinin tedavisi sırasında; tümörün ameliyat ile çıkarılması ve kapsamlı cerrahi sınıflama önceliklidir. Erken teşhis edilmesi halinde, optimal cerrahi temizlik ve sınıflama hasta için hayati önem taşımaktadır. Evre IA ve evre IB epitelyal over kanseri teşhisi konmuş olan kadınlarda, sadece cerrahi tedavi ile çok fazla kür sağlanabilmektedir. Erken dönem hastası olduğu düşünülen kadınların yaklaşık %30 u cerrahi tedaviyi sırasında kemoterapi alır.

2 ) Yumurtalık kanserinde cerrahi müdahale

Yumurtalık kanserinde başarılı bir tedavi sağlanabilmesi için, cerrahi müdahalenin sonrasında kemoterapi ve çok az da olsa lazım olduğu zamanlarda uygulanan radyoterapiden oluşmaktadır. Yumurtalıklarında kanser meydana gelen kadınların hemen hemen hepsi, cerrahi müdahale ve kemoterapi tedavisi görürler. Cerrahi müdahalenin amacı, lokal tedavi uygulanarak karın boşluğunda meydana gelen kanseri yok etmek ve kanserin evresi ile ilgili bilgi edinilerek gerekli olması halinde takviye tedavilere karar verilmesini sağlamaktır.

Kanser hücreleri, cerrahi müdahale ile temizlense dahi, mikrometastaz olarak ifade edilen çok ufak kalıntılar, yumurtalıktan karnın diğer yerlerinde ve vücudun uzak bölgelerine sıçrayabilir. Bu mikrometastazlar, yapılan tahliller ile belirlenemeyebilir. Cerrahi müdahale, bölgesel yapılan bir tedavidir ve mikrometastazları tamamı ile ortadan kaldıramaz. Bu sebepten dolayı, kemoterapi kullanılarak takviye sistemik tedavi uygulaması yapılır. Cerrahi müdahalenin yapıldığı esnada, kanserin evresi belirlenerek, kemoterapi ile takviye tedavinin lazım olup olmadığına karar verilir.

3 ) Laparotomi (İlk sitoredüktif cerrahi müdahale)

Yumurtalık kanseri saptaması yapılan kadına ilk uygulanan adım, cerrahi laparotomi (karnın cerrahi yöntem ile açılması) veya karnın detaylı bir şekilde incelenmesidir. Karnın ortasından aşağı bölgeye doğru kesi atılark açılır ve mümkün olduğu kadar fazla kanser hücresi toplanarak, karın ve pelvisin temizlenmesi sağlanır. Laparotominin yapılmasında ki amaç, kanser evresini tespit ederek teşhis koymak ve hastalığın ilerleme durumuna göre ek bir tedaviye ihtiyaç duyulup duyulmadığını belirlemektir.
Laparotomi tedavi esnasında tümörün bölgeden çıkarılmasının yanı sıra, total histerektomi dahil (rahmin alınması), bilateral salpingoooferektomi ( yumurtalık ve fallop tüplerinin alınması), omentektomi (karın altındaki bağırsakları kaplayan yağ dokularının alınması) ve karın bölgesinde mevcut olan bütün kanserli hücrelerinin toplanmasını gerçekleşir. Kanserin yumurtalık veya pelvis ile sınırlı olması halinde, biyopsi için üst karın bölgesinden küçük bir doku örneğine ihtiyaç duyulur. Bütün bunların yanı sıra, karın bölgesinden sıvı örneği alınır ve kanserin yayılmasını tespit edebilmek amacı ile lenf bezleri alınarak, mikroskop altında incelenir. Bu tarz bir ameliyat, kadın pelvik kanserlerinde uzman jinekolojik onkolog tarafından gerçekleştirilir.

4 ) Yumurtalık kanserinde adjuvan kemoterapi

Lenf bezlerine sıçrayan ve ameliyat ile alınamayan az sayıda ki kanser için, yaşam süresini uzatmak ve iyileşme oranını arttırabilmek için, mikrometastazı temizleyecek etkili bir tedaviye ihtiyaç duyulur. Yapılan cerrahi müdahaleler ile bölgesel tedavinin ardından karşılaşılan kanser tedavisine, adjuvan tedavi denir. Adjuvan tedaviye, kemoterapi, radyoterapi ve/veya biyolojik tedavi de dahildir.

5 ) Yumurtalık kanserinde radyoterapi tedavisi

Radyoterapi, bilindiği üzere, yüksek enerji ışın gönderip, kanser hücrelerinin gelişip bölünerek çoğalmasını önlemek amacı ile öldürmeyi veya zarar vermeyi hedefler. Radyoterapi, cerrahi operasyon gibi bölgesel bir tedavi şeklidir. Radyasyon bölgesinde yer alan bütün kanserli hücreler yok edilir. Ancak, kanser vücudun diğer yerlerine sıçrama yapmışsa, radyoterapi uygulanan bir tedavi tekniği olmaz. Daha önce diğer kanser çeşitlerinin tedavisinde de ifade ettiğimiz gibi, dıştan yapılan radyoterapide, tümöre deri üstünden direk radyasyon gönderilir. İçerden yapılan radyoterapide ise, çok az bir miktar radyoaktif materyalin kanser içine veya yakınına implantasyonu yapılır.

Radyoterapi, bir çok zaman hastanın kemoterapi ilaçlarını tolere edemediği için veya yinelenen kanserin çok bölgesel olduğu saptandığı zaman da uygulanır. Bazı zamanlarda da, palyatif tedavi olarak kullanılır. Tümörü küçülterek belirtilerin minimum seviyeye inmesi veya tamamı ile ortadan kaldırılması sağlanır. Yumurtalık kanserinde radyoterapi, karın bölgesine pelvis içinde büyüyen kanserli bölgeye veya metastaz yapmış olduğu bölgede ağrıyı ve baskıyı hafifletmek için kullanılabilir.

Randevu Al