Çikolata Kisti Nasıl Anlaşılır?

Çikolata Kisti Kısırlık Yapar mı?
23 Ekim 2018
Çikolata Kisti Nasıl Tedavi Edilir
23 Ekim 2018

Çikolata kistleri, belirti verebilen sorunlardır. Çikolata kisti olan hastalar çoğunlukla; ağrılı adet görme, cinsel ilişki sırasında ağrı, kronik kasık ağrısı, kimi zaman da kısırlık gibi şikayetlerle soluğu doktorda alır. Ancak kimi zaman çikolata kistleri hiçbir belirti vermeyebilir. Çikolata kisti , üreme dönemindeki kadınlarda yaygın olarak rastlanan bir sorundur. Yumurtalıkları araştırmak amacıyla uygulanan ultrason aşamasında tipik görüntüsü sebebiyle çikolata kistinden şüphelenilir. Bu durumda kist örneği patolojik incelemeye gönderilir.

Çikolata kisti için şüphelenilen hastalarda kandan değerlendirilen tümör belirteçlerinden biri olan CA 125’ de çikolata kistinin teşhisinde ve kontrolünde sık olarak kullanılan yardımcı bir yöntemdir.

CA yüksek çıkarsa kesin olarak çikolata kistine işaret etmez ancak teşhis için yardımcı olabilir.

Çikolata kisti teşhisinde, şatey kistler rahim içerisindeyse ultrason aracılığı ile tecrübeli doktorlar tarafından tespit edilebilir. Bu aşamadan sonra da şüphelerin netleştirilmesi amacıyla CA 125 adı verilen bir kan testi ile bu belirtiler açığa kavuşturulur. Ancak çikolata kistinin bu teşhisi, yalnızca kistik yapılar oluşmuş ise konabilir.

Uygulanan muayene neticesinde farklı ve sert yapışıklıklar ortaya çıkmış uygulanan muayene neticesinde bu problemlerin tespit edilmesi mümkündür.
Fakat hafif ya da orta derecede endometriozis sorunu mevcut ise, ancak henüz kist oluşmamış ise yapışıklıkları tespit etmek zordur. Bu durumlar söz konusu olduğunda ise laporoskopi yöntem ile tanı koyulması mümkündür.

Laporoskopii bir çeşit kapalı cerrahi girişimdir. Bu sayede orta ve hafif evrelerdeki çikolata kistleri tespit edilebilir. Ağır endometriozisi teşhis etmek, her zaman için daha kolay ve pratik şekilde olmaktadır.

Belirtileri nelerdir?

Çikolata kistinin her kadında verdiği belirti ve bu belirtilerinin şiddeti farklıdır. Bazı kadınlarda belirtiler çok şiddetli ve yoğun yaşanırken, bazı hastalarda hiçbir belirti olmayabilir. Sayacağımız belirtiler, en yaygın olarak görülen belirtilerdendir. Her kadında görülmesi şart değildir.

Ağrılı adet dönemleri

Şiddetli sancılar, çikolata kistini işaret eden bir belirti olarak sayılabilir. Henüz yaşı küçük olan kadınlarda sancılı adet dönemleri yaygındır. Ancak çikolata kistine ait sancılar, oldukça ağırdır. Adet dönemlerinde yaşanan bu sancılar; kusma, ishal ya da mide bulantısına yol açabilir. Basit ağrı kesiciler ile geçmez.

Kronik pelvik ağrı

Çikolata kisti sorunu olan hastaların ortalama oalrak %20’sinde adet dönemleri dışında da kronik ağrı meydana gelmektedir. Ancak pelvik ağrılar, her çikolata kisti olan kadında görülmez.

Cinsel ilişki sırasında ağrı

Cinsel ilişki sırasında ağrı duyulması, çikolata kistinin sebep olabileceği bir diğer belirtidir.

Adet dönemi ve ağrı

Çikolata kisti sorunu olan kadınlarda kanamalar daha yoğun olur. Ağrılar oldukça fazladır. Regl dönemi, çikolata kisti olmayan kadınlara göre daha uzun sürer.

Kısırlık

Amerikan Üreme Tıbbı Derneğinin bildirdiği rakamlara göre, kısırlık problemi olan kadınların % 50′ sinde çikolata kistine rastlanmaktadır.

Depresyon

Çikolata kisti, depresyon ve yorgunluğa yol açabilir. Bunun sebebi de sancılı geçen adet dönemleri, kadının düşen yaşam kalitesi, daha fazla kan kaybından ortaya çıkan yorgunluk olabilir. Bu sebeple de adet dönemi boyunca yorgun ve halsiz düşen hasta, gelecek ay da bunu yaşacağını bilerek depresyona girebilir. Çikolata kistinin sebep olduğu kısırlık gibi sorunlar sebebiyle de depresyon görülebilir.

Mesane problemleri

Çikolata kistleri, idrara çıkmada da çeşitli sorunlara yol açabilir. İdrara çıkarken yanma ya da zorlanma görülebilir. İdrar yaparken kanama gibi belirtiler gözlemlenebilir.

Kabızlık – İshal

Kadınların bazılarında çikolata kisti sebebiyle kabızlık ya da ishal görülebilir.

Çikolata kisti ve genetik

Çikolata kistinin sebebi tam olarak açıklanamasa da, genetik üzerinde en çok durulan faktördür. Ailesinde çikolata kisti öyküsü olan kadınların, çikolata kistine yakalanma riski daha fazladır.

Çikolata kisti ve tedavisi

Çikolata kistinin tedavisi için medikal yöntemler denenebilir. Çikolata kistlerinin gelişimi hormon kaynaklıdır. Bu sebeple de hormonların baskılanması için ilaçlar kullanılabilir. İlaç tedavisinde; doğum kontrol hapları, GnRH analogları, danazol, progesteronlar oldukça yaygın olarak uygulanabilir. Şayet belirtiler çok yoğun yaşanıyorsa ve kistler büyük ise cerrahi müdahaleye başvurulabilir.

Çikolata kisti ve görülme oranları

Toplumuzda çikolata kistleri aslında yaygın olarak görülen bir sorundur. Tüm kadınlar arasında görülme oranı %10 iken, kısırlık sorunundan mustarip olan kadınların %45-50’sinde çikolata kistlerine rastlanır. Çikolata kistleri, üreme yapılarının bozulmasına ve gebe kalamamaya yol açabilir.

Randevu Al