Çikolata Kisti Ultrasonda Görülür mü

Çikolata Kisti Tekrarlar mı?
23 Ekim 2018
Çikolata Kistinden Korunma Yöntemleri Nelerdir
23 Ekim 2018

Çikolata kisti, üreme çağındaki kadınların büyük bir kısmında görülen bir sorundur.

Rahim iç tabakası her ay adet döngüsü ile kalınlaşır. Kalınlaşan bu tabaka, gebeliğin oluşmama durumunda belirli süre aralıkları ile vücuttan atılır. Ancak rahim iç tabakası rahim iç yüzeyi haricinde farklı bir alana yerleştiğinde alışkanlıklarını sürdürmeye devam eder ve adet döngüsüyle beraber kalınlaşır. Bu doku yine adet döngüsü ile kanayarak vücuttan atılmaya çalışılır.

Endometriozis sorunun yerleştiği alanlar vajinayla dış ortama açılan rahmin tersine kapalı yapılardır. Kanamanın vücut dışına atılma şansı yoktur. Endometriozis de genellikle bu kapalı sistemler içerisinde karın boşluğuna ya da yumurtalık dokusuna yerleşir.

Her adet döngüsünde yaşanan bu kanama durumunun, vücut tarafından düzenlenmesi ve kanamanın yok edilmesi, ilgili alandı ciddi sorunlara yol açabilir. Bu sorunlar iltihap ve yapışıklıklardır. Yapışıklıklar ne kadar ciddi ise kadının belirtileri de o kadar şiddetli yaşanır. Ancak unutulmaması gereken, bahsettiğimiz ‘’iç kanaması durumunun’’ ciddi boyutlarda olmadığıdır. Bu sebeple endişelenmeye gerek yoktur. Adet kanaması ile vücut dışına çıkan kan genellikle oldukça az miktardır. Hayati tehlike teşkil etmez.

Çikolata kistinden sorunundan mustarip olan kadınlarda en yaygın olarak görülen şikayetlerden biri, adet sürecinde, cinsel ilişki sırasında ya da herhangi bir zamanda meydana gelen alt karın ve kasık ağrısı olmaktadır. Kimi zaman bu ağrı yalnızca bel ağrısı ya da sırt ağrısı şeklinde de algılanabilir. Cinsel ilişkide sırasında duyulan ağrı özellikle derin duyulur.

Çikolata kistinin yol açtığı belirtilerin ne derece hissedileceği ve neler olacağı, hastalığın nerede olduğuna bağlıdır. Bunun dışında hastalığın ne kadar yayıldığı da bu konuda belirleyici bir özelliktir.

Çikolata kisti, hiçbir belirti de vermeyebilir. Şikayeti olmayan ve rutin jinekolojik muayenesini yaptıran bir kadından tesadüfen saptanabilir.
Çikolata kistinin hastada çeşitli şikayetlere sebep olma sebebi, dokunun yer aldığı bölgede her ay adet kanaması gibi bir kanama alışkanlığı göstermesidir.

Ayrıca yol açtığı şikayetler, kanamanın alanda sebep olduğu iltihabi reaksiyona, bunun dışında kanamanın kalıntılarının sebep olduğu yapışıklıklara ve her ay gelişen kanamanın artıklarının toplanıp birikmesine ve kitle oluşumuna yol açması ile alakalıdır. Bu kitleler, çikolata kistini oluşturur.

Yapışıklıkların yol açtığı sorunlar:

  • tüplerin yapışıklıklar sebebiyle tıkanması,
  • meydana gelen yapışıklıkların Fallop tüpünün saçaklarının fonksiyonunu bozması ve yumurtlama sırasında salınan yumurta hücresinin bu yapışıklıklar arasından Fallop tüpü içine geçememesi sebebiyle kısırlık,
  • cinsel ilişkide ağrı,
  • kronik pelvik ağrı gibi sorunlara yol açar.

Çikolata kisti nasıl teşhis alır?

Bahsettiğimiz belirtilerin birinin ya da birkaçının kadının mevcut olması endometriozis sorunun araştırılması için yeterli sebeplerdir.

Endometriozisin kesin olarak teşhisi ise cerrahi işlemle alınan örnek şüpheli dokuların patolojik olarak araştırılması ile konur. Bunun dışında vajinal ultrasonografi de çikolata kistlerinin teşhisi için %90’dan fazla doğruluk verir.

Çikolata kisti teşhisinde ultrason görüntüsünün önemi nedir?

Çikolata kistinin teşhisini koymak için ultrason oldukça yaygın olarak uygulanan bir yöntemdir. Özellikle çikolata kisti ilerlemiş ise ultrason görüntüsünden oldukça rahat teşhis edilebilir. Çikolata kistinin kendine has belirtileri olması sebebiyle, doktor ultrason yaparken çikolata kisti tespit etmeye ağırlık verir. Ancak çeşitli durumlarda ultrason yeterli olmayabilir ve kesin tanı için ilave testler gerekebilir.

Çikolata kisti nüks eder mi?

Çikolata kistinin 4 evresi vardır. 3. Ve 4. Evre ise, çikolata kistinin en çok ilerlediği ve ultrasonda en kolay görüntü alınabildiği evrelerdir. Çikolata kistinin bu ilerlemiş evrelerinde hasta belirtileri daha şiddetli yaşar. Bu sebeple cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulabilir. Çikolata kisti için cerrahi yöntemler çoğunlukla laporoskopi yöntemi ile yapılmaktadır. Ancak kapalı ameliyatın yani laporoskopinin uygulanamayacağı hastalara açık yöntemle ameliyat yapılabilir.

Çikolata kistinin cerrahi yöntemle tedavi edilmesinin ardından tekrar ortaya çıkması, ameliyat yöntemine ve cerrahın becerisine bağlıdır. Ancak bazı durumlarda cerrah ne kadar başarılı olursa olsun, mikroskobik boyutlarda çikolata kisti kalabilir ve zamanla büyüyebilir. Bu sebeple de hasta yeniden çikolata kisti belirtileri yaşar. Bu sebeple ikinci bir cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulabilir.

Çikolata kisti operasyonu geçiren bir kadın sonrasında gebe kalabilir mi?

Çikolata kisti sorunu olan ancak çocuk sahibi olmak isteyen anne adayları, çikolata kisti için ameliyat olduktan sonra gebe kalma şansına sahip olabilir. Ancak gebe kalma şansı her kadına göre, yapılan ameliyata, cerrahın deneyimine ve kadının yumurtalık rezervlerine göre değişmektedir. Bu sebeple gebe kalma şansını oransal olarak belirtmek mümkün değildir.

Çikolata kisti operasyonu ardından kadının kendi kendine gebe kalabilmesi için 6 ay süreyle beklenir. Bu süre zarfında çift, korunmadan ve düzenli olarak cinsel ilişkide bulunmalıdır. Şayet kadının yaşı henüz genç ise bu bekleme süresi 1 seneye kadar uzatılabilir. Ancak anne adayının yaşı ilerlemiş ise bekleme süresi 6 ay ile sınırlıdır.

Gebelik bu süre zarfında elde edilememiş ise yardımcı üreme yöntemlerine başvurmak en doğrusu olacaktır.

Tüp bebek tedavisi, yardımcı üreme yöntemleri arasında en başarılı tedavi yöntemidir. Ancak tüp bebek tedavisinden önce aşılama gibi yöntemler de denenebilir.

Anne adayının yaşı 35’ten fazla ise, aşılama gibi yöntemlerle zaman kaybetmemeli ve mümkünse tüp bebek yöntemine başvurmalıdır. Yaşın ilerlemesi sebebiyle çocuk sahibi olma şansı azalmaktadır.

Randevu Al