Çikolata Kistinden Korunma Yöntemleri Nelerdir
23 Ekim 2018
Epitelyal Yumurtalık Kanseri Tedavisi
23 Ekim 2018

 

1 ) Doğuştan vajina yokluğu nedir?

Doğuştan Vajina Yokluğu (agenezi) çok fazla rastlanmayan, jinekolojik bir anomalidir. Kadınların yaklaşık olarak 1/4000 ile 1/10000 inde meydana gelen, hatta genel bir jinekologun profesyonel kariyerinde 1 veya 2 defa karşı karşıya kalabileceği bir durumdur.

Vajinal agenezin en yaygın isimleri; uterus ve vajenin kongenital yokluğu olarak bilinir. Bu durum, mülleryan agenezi veya Mayer Rokitansky Kuster Hauser Sendromu olarak da ifade edilir. Mülleryan agenezi, müller kanallarının embriyolojik eksikliği sebebi ile alakalı olarak ortaya çıkar. Meydana gelmesi ile beraber, mülleryan yapılarda anomalilerin oluşmasına da sebep olur. Yumurtalıkların embriyolojik kaynakları farklıdır, bu sebepten dolayı da, yapı ve özellikleri normaldir.

2 ) Tedaviden önce neler yapılması gerekir?

Genç bir kadında vajinal agenezisin efektif yönetimi için altında bulunan durumun kesin bir şekilde tanınması oldukça önemlidir. Bu durumun beraberinde, kesinlikle diğer konjenital, renal ve diğer anomalilerin de araştırılması gerekir. Herhangi bir tedavi veya girişim yapılmadan önce, hasta mutlak mertebe ile detaylı bir şekilde incelenmesi gerekir. Neovaginanın, cerrahi olmayan yöntemler ile yeniden oluşturulması, tedavi seçenekleri arasında ki ilk tercih olmalıdır.

3 ) Tedavi için en uygun olunan dönem ne zamandır?

En iyisi, teşhisin bebeklik veya çocukluk dönemi içerisinde konulması ve ameliyatın adet dönemi başlamadan önce yapılmasıdır.

Ameliyat her ne kadar başarılı bir şekilde gerçeklemiş olsa da, bu kadınların çok az bir kısmı hamile olabilir. Rahim bulunmuyorsa veya tam olarak gelişmemiş ise (genel olarak gelişmez), vajina yapımı evlenme veya cinsel birleşme öncesi döneme ertelenebilir.

4 )Vajina yokluğunun tedavisi nasıl gerçekleştirilir?

Vajina yokluğunun tedavisinde, cinsel birleşme için yeterli olacak derinlikte yapay bir vajina kanalı oluşturulması sağlanır. Görev yapan bir rahim varsa, yeni vajina servikse bağlanması sağlanarak, adet kanının vücut dışına akması sağlanır.

5 ) Yapay vajina nasıl oluşturulur?

Yapay vajina oluşturmanın 2 değişik metodu vardır. Bunlar, Cerrahi olan yöntem ve cerrahi olmayan yöntemlerdir.

5.1 Cerrahi olan yöntem

Cerrahi olan yöntemde, idrar torbası ile rektum arasında bir tünel açılması sağlanır ve bu tünel genel olarak uyluktan veya kalçadan alınan bir deri grefi ile kaplanır. Poliakrilik bir kalıp grefin yerinde durmasını ve aynı zamanda da iyileşme döneminin sonuna kadar, yeni vajinanın biçimini koruması için yardımcı olur. Etkili sonuç alınabilmesi ve vajinanın daralmasının ve yara dokusu meydana gelerek kapanmasına engel olabilmek için, uzun süre (geceleri) vajinal kalıp kullanılarak veya sık sık cinsel ilişkiye girilerek, vajinanın geniş tutulması önerilir. Cerrahi yönteme, adet gören bir rahim bulunduğu zaman ve vajinanın servikse bağlanması gereken durumlarda başvurulması gerekir. Rahim bulunmaması halinde, genel olarak cerrahi olmayan yöntem seçilir. Bu yol ile vajina oluşturulmasını aslında kadın kendi kendine de sağlayabilir.

5.2 Cerrahi olmayan yöntem

Daha çok aktif bir cinsel yaşamı olan kadınlarda uygulanır ve etkili bir başarı sağlar. Koitus (cinsel temas) vajinanın iyi durumda kalmasını sağlamaktadır. Deri ile değil de mukoza ile kaplı olduğundan dolayı, yeni vajina, nemli bir ortam sağlamakta, bu da cinsel ilişkiden önce nemlendirici kullanılması gereğini ortadan kaldırmaktadır.

6 ) Hasta kendi kendine nasıl vajina yapabilir?

İlk olarak, bir Jinekolog veya kadın hastalıkları uzmanına görünmesi gerekir ve daha sonrasında onun yönlendirmeleri ile çalışmalara başlanması uygundur.

Vajinanın bulunması gereken yerdeki mukoza ciddi anlamda esnek olduğu için, aralıklı olarak bu bölgeye basınç uygulanması ve bu sayede de bölgenin çukurlaştırılması sağlanır.

Bölgeye yağ sürerek yumuşaması sağlanır ve daha sonrasında hastanın küçük bir silikon kauçuk diktatör yardımı ile (2.5 cm. uzunluğunda 1 cm. genişliğinde bir dilatatör ile) bölgeye günde 2 veya 3 defa 15 dk ile 20 dk arasında ritmik basınç uygulaması sağlanır. Doku çukurlaşmaya başladıktan sonra, dilatatör daha büyük olanı ile değiştirilir ve işleme aynen devam edilir. Hasta bu konuda gerçekten kararlı ise ve egzersizleri düzenli bir şekilde devam ettirirse, o zaman 3 ile 6 ay sonra yeterli bir vajinası olur. Yeterli vajinadan kasıt ise, on beş santim uzunluğunda ve beş santim çapında bir dilatatöre uyan bir vajinadır.

Randevu Al