Geçici Üriner İdrar Kaçırmanın Nedenleri

Gebelikte Yasak Olan 8 Şey
23 Ekim 2018
Germ Hücreli Over Tümörleri
23 Ekim 2018

Kişinin beslenme alışkanlıkları ve kullandığı ilaçlar, geçici üriner idrar kaçırma rahatsızlığının temelini oluşturmaktadır. Hafif formdaki geçici üriner idrar kaçırma, uygulanacak hayat tarzı değişiklikleri ile düzeltilebilmektedir.

Geçici üriner idrar kaçırmaya yol açan sebepler:

  • Aşırı alkol tüketimi

Tüm alkollü içecekler diüretiktir. Aşırı alkol tüketilmesi, hastanın mesanesinin hızlı bir şekilde dolmasına neden olur. Bu durumda hasta, kontrol edilemeyecek kadar idrara sıkışabilir. Aşırı alkol tüketimi, kişinin idrara çıkma gereksinimini anlama yetisini de geçici olarak bozabilir. Aşırı alkol tüketildiği zamanlarda geçici üriner idrar kaçırma riski artmaktadır.

Aşırı sıvı tüketimi de geçici üriner idrar kaçırmanın başlıca nedenleri arasındadır. Özellikle dar bir zaman dilimi içinde fazla miktarda su ya da sıvı içeceklerin içilmesi, mesanedeki idrar miktarını arttıran bir faktördür. Mesanenin kısa sürede hızlı bir şekilde dolması, geçici idrar kaçırma problemlerinin de yaşanmasına yol açabilir.

  • Kafein tüketimi

Kafein, tıpkı alkol gibi diüretiktir ve mesanenin kısa sürede dolmasına neden olur. Mesanenin kısa sürede dolması idrarın olması tutulma süresini kısaltabilir. Bu durum, ani ve kontrol dışı idrar çıkışına yol açabilir.

  • Mesaneyi uyaran içecekler

Çay, kahve, karbonlu içecekler mesanenin tahriş olmasına yol açabilmektedir. Bu tip içeceklerin aşırı tüketilmesi, sıkışma tipi idrar kaçırmaya yol açabilir. Portakal ve limon suyunun aşırı tüketilmesi geçici üriner idrar kaçırma riskine neden olabilir.

  • İlaçlar

Kullanılan bazı ilaçlar, geçici idrar kaçırma sorununa yol açabilir. Kas gevşetici ve antidepresan ilaçlardan bazıları bu duruma yol açabilmektedir. Kullanılan bazı tansiyon ilaçları ve kalp ilaçları da mesane fonksiyonlarını olumsuz yönde etkileyebilir.

  • İdrar yolu enfeksiyonları

Bazı mikrobik bakteriler kişinin mesanesine girerek, bu bölgede çoğalmaya başlar.  Bu bakterilerin neden olduğu enfeksiyon, mesaneyi tahriş ederek sık sık tuvalete çıkma ihtiyacı doğurabilir. İdrar yolu enfeksiyonlarının anlaşılması için bazı belirtilerin yaşanması gerekmektedir. Örneğin kişi, idrarını yaparken acı ve yanma hissi yaşıyorsa mutlaka bir doktora görünmesi gerekmektedir. İdrardan kötü kokunun gelmesi de idrar yolu enfeksiyonunun önemli belirtilerindendir.

  • Kabızlık

Rektum mesaneye yakın bir konumdadır. Kabızlık durumunda; mesanede bulunan sinirler aşırı aktif olarak idrarın tetiklenmesine yol açabilir. Bu durum, hastada gün içerisinde sık sık tuvalete çıkma ihtiyacına yol açabilir.  İlerleyen durumlarda ise idrar tutamama problemi söz konusu olabilir.

Randevu Al