Hangi Ameliyatlar Robotla Yapılabilir?
23 Ekim 2018
İdrar Kaçırma Tedavisi
23 Ekim 2018

İdrar kaçırma sorunu özellikle kadınlarda görülen ve onların sosyal yaşamlarını çok olumsuz etkileyen bir sorundur. Günümüzde 30 yaşın üzerindeki kadınların yaklaşık dörtte birinde idrar kaçırma sorununa rastlanmaktadır. Genellikle yaşı ilerlemiş, menopoza yaklaşmış ya da girmiş, çok sayıda doğum yapmış olan kadınlarda görülen idrar kaçırma problemi nadiren hiç doğum yapmamış, 20’li yaşlardaki genç kızlarda da görülebilmektedir.

Tıpta İnkontinans olarak adlandırılan idrar kaçırma rahatsızlığı, günümüz tıp teknolojisi ile tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Ancak kadınlarda yaygın olarak rastlanan bu sorun genellikle önemsenmemekte, doktora gidilmeye değer görülmemekte ve kadın bu şekilde yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır.

İdrar kaçırma en çok kimlerde görülür?

İdrar kaçırma sorunu genel olarak kadınlarda görülse de nadiren de olsa, erkeklerde de idrar kaçırma problemi yaşanabilmektedir. Kadınlarda idrar kaçırma probleminin erkeklere oranla daha sık yaşanmasının sebepleri; kadınların anatomik yapısının bu soruna zemin hazırlaması ve çocuk doğurma eyleminin idrar kaçırmayı tetiklemesidir.

Kadınların yaklaşık olarak yarısında az da olsa idrar kaçırma problemi görülürken, dörtte birinde ise hayatının bir döneminde yaşam kalitesini düşürecek kadar ciddi idrar kaçırma sorunu bulunmaktadır. Kadının anatomik yapısı idrar kaçırmaya yol açacak derecede bozulduğunda kadın güldüğünde, öksürdüğünde, hapşırdığında, ağır bir yük kaldırdığında idrar kaçırabilmektedir.

İdrar kaçırma sorunu tedavi edilebilir mi?

Hangi tedavi yöntemi seçilirse seçilsin, idrar kaçırma sorununun tedavisi çok basittir ve kısa sürelidir. Buna rağmen idrar kaçıran kişiler bu durumdan utandığı, çekindiği için doktora başvurmamaktalar ve bu rahatsızlıkla yaşamlarını devam ettirmekteler.

Zamanında tedavi edilmeyen idrar kaçırma rahatsızlığı yaşın ilerlemesiyle birlikte daha da şiddetlenmekte ve sonraları sanki yaşlılığın getirdiği bir sorunmuş gibi benimsenip kabul edilmektedir. Bununla birlikte toplumumuzda normal doğum yapan kadınların idrar kaçırmaları doğal bir olay, durummuş gibi algılanmakta ve kabul edilmektedir. Bu sebeple de doğal yolla doğum yapan kadınlar idrar kaçırmaları durumunda doktora başvurmamakta, rahatsızlıkla yaşamaya alışmaktadırlar.

Ancak idrar kaçırma sorunu tedavi edilmediği sürece artarak devam eden bir problemdir, idrar kaçıran kadınların kıyafetlerindeki koku çevredeki arkadaşları, eşi rahatsız edebilmekte ve kadının yaşamı ciddi anlamda kısıtlanmaktadır. Kısa sürede tedavi edilebilir bir rahatsızlık olan idrar kaçırma sorununda vakit kaybetmeden doktora başvurmak önemlidir.

Yaşam alışkanlıklarında değişiklik yapılarak idrar kaçırma sorunu tedavi edilebilir

İdrar kaçırma sorunu yaşayan kişide öncelikle yaşam alışkanlıklarında değişiklik yapılması yönüne gidilir. Bu bağlamda kişinin gündüz saatlerinde bol su içmesi, sıvı tüketmesi, ancak akşam saatlerinden yatıncaya kadar sıvı tüketimini azaltması işe yarar yöntemlerdendir.

Zira bu sayede hastanın idrara çıkma ihtiyacı da kontrol altına alınmış, gece uykuda idrar kaçırma sorunu yaşanmamış olur. Bu şekilde içecek tüketme alışkanlığını değiştiren idrar kaçırma sorunu olan hastaların pek çoğunda başka bir tedaviye gerek kalmadan iyileşme görülebilmektedir.

Kegel egzersizleri ile idrar kaçırma sorunu tedavi edilebilir

Hastanın yaşam ve içecek tüketme alışkanlıklarının değiştirilmesiyle birlikte, pelvik taban kaslarını çalıştırıp güçlendirmek için yapılan Kegel Egzersizleri uygulamaları da idrar kaçırma tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır. Kegel egzersizlerinde pelvis kaslar sıkılıp bırakılarak vajinal kaslar da güçlendirilir ve kadının idrar tutabilme yetisinde, üreme fonksiyonlarında, cinsel aktivitelerinde ilerleme, iyileşme sağlanır.

Elektro Simülasyon tedavileri ile idrar kaçırma sorunu tedavi edilebilir

Cihazlara elektrotlar takılması yöntemiyle, kadında pelvik kasları güçlendirilir ve bu bölgedeki kasların sıkılaştırılır. Bu bağlamda konservatif tedavi, biofeedback, vajinal koniler, FES, manyetik sandalye ve bunların yanında da ilaç kullanılmaktadır. Yaşam şartlarının düznelenmesi, kegel egzersizleri, elektro simülasyon tedavileri uygulandığı halde başarılı bir şekilde tedavi edilemeyen idrar kaçırma sorununda ise cerrahi operasyonla tedavi yoluna gidilir.

İdrar kaçırmanın cerrahi tedavisinde öncelikle hastaya hormon ilaçları verilerek, ameliyata ön hazırlık yapılır. İdrar kaçırma sorununa sebep olan etkene göre değişiklik gösteren 10 çeşit cerrahi tedavi yöntemi vardır. Hastanın sorununa göre bu yöntemlerden birisi seçilmektedir. Bu bağlamda en yaygın olarak kullanılan yöntem vajinanın ön ve arka duvarının yeniden yapıldığı TVT işlemidir.

Bu operasyonda öncelikle vajinanın ön duvarına 1,5 santimetrelik bir kesi yapılır. Ardından yaklaşık 5 santimetrelik bir tıbbi bant idrar borusunun altından kemik dokuya doğru geçirilir. Bu yöntemle anatomik bozuklukların çoğu tedavi edilebilmektedir. Ameliyat sonrasında 6 ayda bir hastanın düzenli olarak kontrole gelmesi istenir.

Randevu Al