Lohusalık Dönemi
23 Ekim 2018
Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir?
23 Ekim 2018

Meme kanseri nedir?

Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Erken teşhis ve tedavisi hayat kurtarıyor. Meme kanseri, lobülleri ya da süt kanallarını oluşturan hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile gelişir. Süt kanallarından kaynaklanan kansere duktal karsinom, lobüllerden kaynaklanan tipe ise lobüler karsinom denir. Memenin sıcak, kırmızı ve büyük olduğu kanser türüne ise inflamatuar kanser denir. İnflamatuar kanser daha seyrek görülür. Memenin lenf damarlarında tıkanıklığa neden olduğundan meme büyük ve ödemlidir, portakal kabuğuna benzer bir görünüm alabilir. İnflamatuar kanser hızlı yayılır. Meme kanseri nadiren erkeklerde de görülebilir.

Meme kanserinin belirtileri nelerdir?

  • Erken evre meme kanserinde hastanın hiç şikâyeti olmayabilir, ya da aşağıdaki belirtilerden sadece bir veya ikisi görülebilir.
  • Memede ele kitle gelmesi en sık rastlanan belirtidir.
  • Memeden akıntı gelmesi (bulanık ya da kanlı)
  • Meme başında çekilme
  • Meme derisi üzerinde çekilme
  • Memede büyüme, ödem, kızarıklık, meme derisinin portakal kabuğu görünümünde olması
  • Meme başında iyileşmeyen yara
  • Memede daha önceden olmayan, gözle fark edilebilen herhangi bir değişiklik söz konusu olabilir.

Meme kanseri öncelikle lenf damarları ile koltuk altındaki lenf bezlerine sıçrayarak ilerler. İleri evrelerde kanserin meme dışında başka organlara sıçramasına metastaz yapma denir. Meme kanseri en çok kemik, akciğer ve karaciğere metastaz yapar. Meta statik hastalığı olanlarda hastalığın sıçradığı organa göre şikâyetler ortaya çıkar. Örneğin; kemiğe sıçramışsa, kemik ağrısı ve kemik kırıkları meydana gelebilir. Beyne sıçramışsa felç, görme bozukluğu, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi şikâyetler meydana gelebilir.

Tanı nasıl konur?

İlk evrelerde meme kanserleri de diğer kanser çeşitlerinde olduğu gibi belirgin bir belirti vermeyebilir. Meme kanserine erken evrede tanı konması, tedavinin başarı şansını arttırır. Erken tanı için üç temel yöntem uygulanabilir. Bunlar evde kendi kendine yapılan meme kontrolleri, doktor tarafından yılda bir yapılan meme muayeneleri ve mamografi ( meme röntgen filmi ) olarak sayılabilir.

Kadınların 20 yaşından sonraki dönemde, her ay memelerini kendi kendilerine muayene etmeleri gereklidir. Menopoz öncesi dönemde âdetin başlangıcından sonraki 7. ve 10. günlerde, menopoz sonrası dönemde ise her ayın aynı günü muayene yapılmalıdır. Meme dokusu içerisinde herhangi bir şüpheli kitle ele geldiğinde vakit kaybetmeden direk doktora başvurmanız gerekir.

Nasıl tedavi edilir?

Meme kanseri tedavisi, alanında uzmanlaşmış bir ekip tarafından gerçekleştirilmelidir. Bu ekibin temel üyeleri meme cerrahı, tıbbi onkolog ve radyasyon onkoloğudur. Meme kanserinin temel tedavisi cerrahidir. Tercih edilen cerrahi şekli meme dokusunun tamamen çıkarıldığı mastektomi ameliyatıdır. Ancak, erken evre küçük tümörlerde meme koruyucu cerrahi yapılması da uygundur. Cerrahi sonrası gerekiyorsa tamamlayıcı olarak kemoterapi veya hormon terapileri tıbbi onkologlar tarafından yapılır.

Meme kanseri türleri nelerdir?

  • Duktal Karsinoma İn Situ ( DCIS )

Süt kanallarını döşeyen hücreler, kontrolsüz olarak çoğalmaya başladıkları zaman ilk önce kanalı dolduruyorlar. Henüz kanal dışına taşmayan bu safhaya duktal karsinoma in situ (DCIS) adı veriliyor. Bu evre meme kanserinin en erken evresidir. Kanser hücreleri henüz kanal dışına çıkmadığı için, vücudun herhangi bir yerine sıçramamış durumdadır. Sadece bu bölgenin çıkartılmasıyla kanser tam olarak tedavi edilebilir.

Duktal karsinoma in situ safhasında, tümör boyutu genellikle elle muayene edilerek fark edilemeyecek kadar küçüktür. Bu safhada kanser daha çok mamografi ile tespit edilebiliyor. Bu nedenle kanserin erken teşhis edilebilmesi için 40 yaşını geçen her kadının, her yıl mamografi filmini çektirmesi gerekir.

  • Lobuler Karsinoma In Situ ( LCIS )

Süt bezleri hücrelerinden kaynaklanan ve bez dışına taşmamış anlamına gelen Lobuler Karsinoma in Situ, adına rağmen kanser olarak kabul edilmiyor. Çünkü süt bezinin dışına çıkıp yayılmıyor. Bu durumda sadece memede kanser gelişme riskinin arttığını ve dikkatli olmamız gerektiğini söyleyebiliriz.

  • İnvaziv Duktal Karsinoma

Bir süre sonra kanser hücreleri kanal dışına çıkıyorlar; bu evre invaziv (infiltratif) yani kanserin memeyi sarması anlamına geliyor.
Meme kanserleri içinde en sık invaziv duktal karsinomayı görülmektedir. Yani sütü, süt bezinden meme başına taşıyan kanalları döşeyen hücrelerden kaynaklanan ve kanal dışına çıkmış kanserdir.

  • İnvaziv Lobuler Karsinoma

Memede ikinci sıklıkta görülen İnvaziv lobuler karsinoma durumudur. Bu da süt bezlerinden kaynaklanmış ve bez dışına çıkmış anlamına gelmektedir.

  • Diğer meme kanseri türleri

Medullar karsinoma ve Müsinöz karsinoma da diğer meme kanseri tipleridir. Bunlar invaziv duktal karsinoma ve invaziv lobular karsinomadan daha iyi seyrediyorlar.

Tübüler karsinoma meme kanserleri arasında en iyi seyredeni olarak, meme kanserlerinin % 2’sini oluşturuyorlar.

Enflamatuar meme kanseri, meme derisinde kızarıklık, ısı artışı ve kalınlaşma gibi bulgularla kendisini gösteriyor. Sıcak ve kızarık görüntü, kanser hücrelerinin meme derisi lenf kanallarına yayılmasıyla ortaya çıkıyor. İlk çıktığı andan itibaren ileri evre olarak kabul ediliyor.

Randevu Al