Miyom Kansere Dönüşür mü?
23 Ekim 2018
Miyomlar Hamileliğe Engel Olur mu?
24 Ekim 2018

Miyom nedir?

İnsan vücudunda zararsız kitleler bulunabilmektedir. Miyomlar da, rahim ağzı veya rahmin içerisinde yer alan ve rahimdeki düz kas dokusu ile gelişen iyi huylu tümörlerdir. Miyomların ortaya çıkmasında genetik yatkınlık büyük önem taşımaktadır. Östrojen hormonu miyomların büyümelerine sebep olduğu için özellikle gebelik dönemlerinde miyomlar büyüme gösterirler. Miyomlar genellikle yuvarlak yapıda ve pembemsi bir renktedirler.

Miyomlar rahimde yerleştikleri alana göre farklılık göstermektedir. Miyomlar rahmin içindeki astar dokuya doğru büyüyebildikleri gibi yine rahim içindeki kas dokusunda da yer alabilirler. Ayrıca rahim dışına doğru büyüyen miyomlar görülebilmektedir. Tüm bunların dışında yumurtalıklarda da gelişen miyomlar görülebilmektedir. Miyomların görülme sıklığı yaş faktörüne göre değişmektedir.

Miyomların belirtileri

Miyomların en sık karşılaşılan belirtisi düzensiz yaşanan adet kanamalarıdır. Miyomlar belirli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra kadında ağrı ve kanama şikayetleri meydana gelebilmektedir. Bu belirtilerden sonra kadının mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurması ve jinekolojik muayene olması gerekmektedir. Miyomların  kesin teşhisi yaşanan belirtilerin ardından yapılacak olan kapsamlı jinekolojik muayene ile ortaya çıkmaktadır. Adet dönemlerinde yaşanan aşırı kanama, rahim bölgesinde gözle görülen bir büyüme, sıklıkla idrara çıkma isteği, cinsel ilişki sonrasında bel ve kuyruk sokumu bölgesinde ağrı hissedilmesi gibi durumlar miyomların önemli belirtilerindendir.

Miyomların tedavisi

Miyomların büyüklükleri, büyüme aşamasında gösterdikleri hız ve sayısı her kadında farklılık göstermektedir.  Miyomlar östrojen hormonu etkisiyle büyümektedirler. Menopoz dönemine girmiş bir kadında miyomların büyüme oranı, menopoza girmeyen kadınlara nazaran daha yavaştır. Miyomların boyutlarına ve risklerine göre cerrahi yöntemlerle alınıp alınmayacağına doktor karar vermektedir. Bazı miyomlar küçük oldukları ve risk teşkil etmedikleri için dışarıdan takibi yapılmaktadır. Bazıları ise büyümeye devam edebilir. Bu gibi durumlarda ilaç ya da cerrahi tedaviye başvurulabilir.

Miyomun çapı 5 santim ya da daha fazla ise ve kadının yaşam kalitesi düşürüyor ise miyomlar için uygun bir tedaviye prosedürü oluşturmak gerekmektedir. Bunun dışında miyomlar çok büyük değilse veya kadının herhangi bir şikayeti yoksa altı ayda bir yapılan jinekolojik takip ve ultrason müdahalesi yeterli olacaktır.

Miyomların erken teşhisi, sorunun kontrol altına alınmasını sağlayarak tedavi şansını yükseltmektedir. Ancak büyük boyutlardaki miyomlar bazı durumlarda ilaç tedavilerine cevap vermeyebilir. Bu gibi durumlarda miyomların tedavisinde cerrahi müdahale gerekmektedir.

Randevu Al