Over (Yumurtalık) Kanserleri
24 Ekim 2018
Polikistik Over Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?
24 Ekim 2018

 

Pelvik taban kasları, vücuttaki mesane, bağırsaklar ile rahimi taşıyan kas grubudur. Pelvik tabanı kasları, bacakların arasında yer alarak kasık kemiğinden belkemiğinin alt ucuna kadar bir yay gibi uzanır. Çeşitli sebeplere bağlı olarak bazı kişilerin (hamilelik, idrar tutamama problemi yaşayan kişiler) pelvik kasları esneyerek güçsüzleşir. Bu gibi durum karşısında kişiler zor duruma düşebilirler. Ancak endişelenilmesi gereken bir durum yoktur. Hafif egzersizler ile pelvik kasları çok rahat şekilde güçlendirilirler.

Pelvik tabanı kaslarının rehabilitasyonu

Pelvik tabanı kaslarnın güçlendirilmesi için kişinin günlük hayatta rahatlık ile yapabileceği bazı hareketler vardır. Bu hareketlere pelvik tabanı kaslarının rehabilitasyonu denir. Pelvik tabanı kaslarının güçlendirilmesi idrar kaçırma tiplerinin görülmesinin de önüne geçer. Pelvik kaslarının güçlendirilmesi ile idrar kaçıran kişilerdeki bu sorun da tamamen ortadan kalkar ve mesane kasları güçlendirilir.

Pelvik taban kaslarının güçlendirilmesi özellikle stres tipi idrar tutamama türünün üzerinde çok etkilidir. Kişi stres tipi idrar tutamama da kişi, hapşırırken, öksürürken, kahkaha atarken veya ağır bir yük kaldırırken çoğunlukla idrarını tutamayabilir. Pelvik tabanı kaslarının güçlendirilmesi bu sorunu yüksek oranda ortadan kaldırır.

Pelvik tabanı egzersizleri

  • Kegel egzersizleri

İdrarın yapıldığı sırada idrarın tutulmasını sağlayan kaslar pelvik taban kaslarıdır. Kegel egzersizi de bu pelvik taban kaslarını kuvvetlendiren bir egzersiz türüdür. Kegel egzersizi, idrarın yapıldığı esnada durdurulması ile de yapılan bir rehabilitasyon çalışmasıdır. Kegel egzersizlerini illaki sadece tuvalet esnasında yapılacak diye bir şart yoktur. Gündelik hayatın her anında beşer onar saniyelik periyotlar ile yapılabilir. Kegel egzersizinde önemli olan doğru kası çalıştırmaktır. İdrar esnasında, idrarınızı durdurabiliyorsanız bu pelvik tabanı kaslarının kasıldığını ve kegel egzersizin de doğru yapıldığının bir göstergesidir.Kişi bu durumdan emin olamıyorsa ayna karşısına geçerek, pelvik taban kaslarını sıkmayı denemelidir. Bu kasların sıkılması sonucu karın, kalça ya da bacak kaslarının kasıldığını görecektir. Kişi halen doğru kaslarının çalıştığı konusunda endişeleniyorsa ve emin değilse doktoruna danışababilir. Doktorun vereceği uyarılar doğrultusunda kegel egzersizlerini daha sonra rahatlıkla yapabilir. Kegel egzersizlerinin düzenli olarak 1 ya da 1.5 ay yapılmasının ardından etkisi görülmeye başlanacaktır.Kişi idrarını kontrol edebildiğini ve iyileşme sürecinde olduğunun farkına varmaya başlayacaktır.

  • Mesane (İdrar torbası) eğitimi egzersizi

Pelvik tabanı kaslarının kuvvetlendirilmesine yardımcı olan bir diğer rehabilitasyon türü de mesane eğitimidir. Kişi mesane eğitimini diğer tedavi türleri ile birlikte de yapabilir. (Kegel egzersizleri ile birlikte) Mesane eğitimi kişinin sıkıştığı zaman idrara çıkma yani tuvalete gitme ihtiyacını geciktirme işlemidir. Mesane eğitimi en çok kişinin sık sık tuvalete gitme ihtiyacından ya da mesanenin tam boşaltılamadığı hissi yaratan taşma tipi idrar tutamam sorununun çözümüne fayda sağlar. Mesane eğitimine kişi idrarı geldiğinde, idarını 10 dakika tutarak başlayabilir. Bir süre 10’ar dakikalık yapılacak olan idrar bekletmeleri mesane kaslarının da kuvvetlenmesi ile bir süre sonra da 20’şer dakikalık bekleme sürelerine çıkılabilir. Mesane eğitimindeki amaç tuvalete gitme zamanını arttırmak (1 ile 3 saate kadar uzatmak) ve idrar torbasındaki idrarın daha çok tutulmasını sağlamaktır.

  • Tuvalet esnasında idrar tutma egzersizi

Tuvalet esnasında uygulanacak olan idrar tutma egzersizi ile idrar yapıldığı anda pelvik kaslarının sıkılması ile kesilir. Bu işlem günde 1 ya da 2 kez tekrarlanabilir. İdrar yapılırken tutulması pelvik kaslarının güçlenmesine yardımcı olacaktır.

Pelvik taban kaslarının düzenli çalışması için dikkatli bir beslenme ve sıvı alımı

Mesanenin bozulmasına gündelik hayatta düzensiz beslenme ve kötü alışkanlıkların da etkisi olabilmektedir. Bu durumun önüne geçilmesi için kişinin günlük hayatında değiştirmesi gereken bazı durumlar olabilir. Örneğin kişi alkol ya da sigara kullanıyorsa bu alışkanlıklarını derhal bırakmalıdır. Çünkü sigara ve alkol mesanenin altında bulunana ve mesanenin kasılmasını sağlayan mesane kaslarının doğru çalışamamalarına doğrudan etki yapabilir. Aşırı kafeinli içeceklerin tütekimi de idrarın tutulamamasında etkisi olabilir. Asitli içeceklerden de uzak durulmalıdır. Zira asit mesaneyi tahriş edebilmektedir.

Düzensiz beslenmeye bağlı olarak ve yenilen gıdalara dikkat edilmezse kişi aşırı kilo alabilir. Aşırı kilo alımından dolayı kişinin kilosu artacağından mesanede baskı altında kalabilir. Mesanenin baskılanması mesane kaslarının doğru çalışamamasına neden olabilir. Kişi aldığı gıdalar ve kilosuna bu yüzden çok dikkat etmelidir.

Randevu Al