Rahim İçi Araç Spiral Nedir?
24 Ekim 2018
Rahim İçi Kanseri Tedavi Yöntemleri
24 Ekim 2018

Pap-smear testinde normal olmayan bulgular ortaya çıkmışsa teşhis koymak için daha ileri teknikler uygulanır. Aşağıdaki belirti ve bulgular serviks kanseri için belirti veriyor olabilir:

  • Vajinal kanama
  • Beklenmeyen anormal vajinal akıntı
  • Pelvik ağrı
  • Cinsel ilişki esnasında ağrı ya da lekelenme

Bu belirti ve bulgular rahim içi kanseri haricinde başka hastalıklar için de belirtisi teşkil edebilir. Hastalığı teşhis edebilmek adına doktor, hastaya bazı testler uygulayacaktır.

Kolposkopi
Kolposkopide, bir kolposkop uygulanarak serviksin içindeki değişiklikleri direkt olarak ve çok yakından görmek mümkün olmaktadır. Pap-smear testinde olduğu gibi muayene masasına yatılır ve doktor serviksi incelemekı için rahim ağzına spekulum ismi verilen bir alet koyar. Doktor, kolposkop ismi verilen ışıklandırılmış bir mikroskop aracılığı ile serviks dokusunu aydınlatarak görünümünü büyütür. Serviks dokusunda bir anormallik mevcut ise bunları inceleyecektir. Muayene esnasında rahatsızlık duymak mümkün olabilir. Bu inceleme on on beş dakika arasında tamamlanır.

Biyopsi
Kolposkopi esnasında, ileri analizler adına minik bir serviks dokusu örneği alınabilir. Bu uygulamaya biyopsi ismi verilir. Bu işlemde servisk doku örneği alınmadan önce uyuşturulabilir. Biyopsi ardından kramp ya da ağrı, ya da hafif kanama meydana gelebilir. Bu biyopsi sonrası görülen olaylar korkulmaması gereken, normal olarak kabul edilen durumlardır.

Evreleme

Rahim içi kanserinin yayılımını değerlendirme

Biyopsi, rahim içi kanserinin mevcudiyetini ortaya koyarsa doktorunuz:

  • röntgen,
  • sistoskopi (mesane içini gözlemek için ışıklı bir boruyla uygulanan bir girişim),
  • proktoskopi ya da kolonoskopi yani, rektum ya da kolonun içini değerlendirmek adına ışıklı bir boruyla uygulanan bir işlem gibi çeşitli araçlara ihtiyaç duyabilir. Bu testler kanserin yayılma durumunu, yayıldıysa hangi aşamada olduğunun belirlenmesinde yardımcı olan işlemlerdir.

Rahim içi kanseri evreleri

Rahim içi kanserine tanı konulduktan sonra kanserin serviks ya da vücudun hangi bölgelerine yayıldığını bulma sürecine evreleme denmektedir. Evreleme, sonraki tedavi planına karar verilmesi açısından önem teşkil eder.

Serviks kanseri evrelemesinde uygulanan teknikler;

Röntgen filmi: X-ışınları veya Röntgen ışınları, 0.125 ile 125 keV enerji aralığında elektromanyetik dalgalar ya da foton demeti olarak tanımlanır. X ışınları özellikle tıpta tanısal amaçlar için vücudun görüntülenmesidir.

Bilgisayarlı tomografi: Bilgisayara bağlı olan bir x-ray cihazı ile, organların bir seri ayrıntılı fotoğrafı elde edilir. Doktor, bu fotoğrafların daha iyi değerlenirilip yorumlanabilmesi adına kontrast maddeler uygulayabilir.

Lenfanjiyogram: Ayak lenf damarlarına bir boya enjekte edilir. Boya lenf damarları yoluyla ilerler ve lenf nodlarına erişir. Röntgen ışınları uygulanarak lenf damarlarına bakılır. Bu teknik kanserin lenf nodlarına yayıldığını saptamak için yardımcıdır.

Cerrahi evreleme: Klinik çalışmaların bir parçasıdır. Kanserin vücudun hangi kısımlarına yayıldığını saptanamak adına cerrahi tekniklerden yardım alınabilir. Çeşitli durumlarda aynı anda serviksteki kanser alınabilir.

Ultrasonografi: İnsan kulağı ile duyulamayacak ses dalgaları proseduruyle çalışır. Ses dalgaları organlardan geçer ve bu şekilde bir ekoya sebep olur. Bir bilgisayarla bu ekolarla insan vücudunun sonogram ismi verilen bir görüntü elde edilir.

MRI: Manyetik alan, radyo dalgaları ve bilgisayar uygulanarak vücudun bir seri görüntüsü elde edilir.
Bütün bu testlerin neticeleri beraber incelenir ve evreleme aşaması tamamlanır. Rahim içi kanseri üç biçimde vücudun çeşitli alanlarına yayılma yapabilir.

Doku ile: Kanser doğrudan bir şekilde komşu dokulara yayılma yapabilir.

Lenfatikler ile: Tümör lenf damarlarına geçer ve lenfatik sisteme yayılma yapabilir.

Kan ile: Kanser vücuttaki küçük damarlara geçer ve kan yoluyla vücudun farklı kısımlarına yayılma yapabilir.

Rahim içi kanserinin vücudun farklı kısımlarına yayılma yapması haline METASTAZ ismi verilir.

Evre 0: Anormal hücreler rahim içinin en iç tabakasında sınırlıdır, karsinoma insutu şeklinde isimlendirilir.

Evre I: Kanser hücreleri yalnızca rahim içerisindedir. Tümör hacmi 3 mm ile 4 cm arasında değişme gösterebilir.

Evre II A: Kanser rahim içinin dışına vajenin üst üçte ikilik bir kısmına yayılma yapmıştır. Fakat rahim etrafındaki dokulara yayılma yapmamıştır.

Evre II B: Kanser rahim içinin dışına vajenin üst üçte ikilik kısmına ve rahim etrafındaki dokulara yayılma yapmıştır.

Evre III A: Kanser vajenin alt alanına yayılma yapmış fakat ancak pelvik duvara yayılma yapmamıştır.

Evre III B: Kanser pelvik duvara yayılma yapmıştır ya da böbreklerin mesaneye bağlandığı tüpler olan üreterleri bloke etmiştir.

Evre IV: Kanser rahim içinin dışında mesane, rektum ya da vücudun farklı bölgelerine yayılma yapmıştır.

Rekürren serviks kanseri: Kanserin tedavi edilmesinin ardından serviks ya da vücudun başka bir bölümünde tekrar kendini göstermesidir.

Randevu Al