Rahim Sarkması Ne Gibi Şikayetlere Yol Açar

Rahim Kanserinde Tedavi Yöntemleri
24 Ekim 2018
Rahim Sarkması Nedenleri Nelerdir?
24 Ekim 2018

Normal olarak genital organlar kemik çatı içinde yer alır. Bu organlar kendilerini tutan bağların ile yalnızca kısıtlı ahreket yetisine sahiptir. Yaşın ilerlemesi ile ve özellikle yapılan doğum sayısı fazlalaştıkça bu bağlar esnekliklerini yitirir. Bu sebeple de genital organların vajina içine sarkmasına yol açar. Çoğunlukla toplum arasında rahim sarkması olarak geçse dahi genital organlar daha çok ve sıklıkla beraber sarkma yaparlar. Kimi zaman sarkma çok belirgin olur, öyle ki kadın vajina girişinde rahim ağzını eliyle fark edebilir.

Çeşitli etkenler rahim sarkmasının oluşması için gerekli ortamları oluşturur;

  • Birden fazla hamilelik ve normal doğum yapmak,
  • İri bebek dünyaya getirmek,
  • İlerlemiş yaş,
  • Fazla ağır kaldırmak,
  • Kronik öksürük,
  • Fazla ıkınmak,
  • Aşırı kiloluluk, kronik kabızlık ve çeşitli akciğer hastalıkları karın tabanındaki kasları ve bağ dokusunu fazla gerilmesine yol açar ve rahim sarkmasının gelişmesine yol açabilir.

Rahim sarkması ne tür şikayetlere yol açar?

Rahim sarkması tek başına görüldüğünde hastanın özellikle ayakta durduğu zaman, öksürük anında, hapşırma anında ve ıkındığı zaman ağrı ve alt alanlarda dolgunluk hissetmesine yol açar. Çok ileri derecelerde rahim tümüyle vajinadan dışarı sarkabilir, kadın parmakları ile rahmi geri sokmaya çalışsa dahi bir süre ardından yeniden dışarı çıkabilir, zamanla üzerinde ülserlere sebep olabilir. İleri derecede rahim sarkmalarında vajinada yaralar çıkabilir. Çünkü sarkan rahim, vajina duvarı ile dıştaki cildin sürtünmesine ve yara oluşturmasına yol açar. Ender olarak, mikrop kapılmasına sebep olabilir. Rahim sarkması dışında, mesane ve bağırsak gibi diğer karın içi organların sarkması da birlikte ortaya çıkabilir. Mesanenin sarkması, vajinanın ön bölümünde meydana gelir ve idrar anında zorluğa sebep olabilir. Bunun dışında idrar yolu enfeksiyonlarını da beraberinde getirir. Bağırsak sarkmasında ise dışkı esnasında zorlanmaya ve basur oluşmasına yol açar.

Genital organlarda sarkma probleminden mustarip olan hastaların diğer bir problemi de zor doğumlarda meydana gelen yırtıkların vajinada genişleme şikâyetine sebebiyet vermesidir. Bu durum cinsel yaşantıda sıkıntılara, çiftlerin eskisi gibi cinsel hayatlarından tatmin olamamasına sebep olur.

Rahim sarkmasını engellemek için alınabilecek önlemler nelerdir?

  • Fazla kilolarınızı veriniz,
  • Bağırsak hareketlerini düzenlemek için lifli besinler tüketiniz,
  • Kegel ismi verilen pelvik kasları sağlamlatıran egzersizleri düzenli şekilde yapınız,
  • Karın içi basıncı artıracak dar korseler ve giysilerden uzak durunuz,
  • Ağır kaldırmaktan uzak durunuz.

Rahim sarkmasında teşhis nasıl konur?

Çoğunlukla kadınlar rahim sarkmasının farkında olabilirler. Fakat kimi zaman organ sarkması hiçbir problemi olmayan bir kadında rastgele saptanabileceği gibi sıklıkla idrar kaçırma ya da alt bölgede dolgunluk hissi duyan bir kadının jinekolojik muayenesi sırasında sarkmanın kolaylıkla saptanması mümkündür.

Rahim sarkmasının tedavisi

Rahim sarkmasının tedavisi hastanın kaç yaşında olduğuna, hastalığın şiddetine, kadının genel sağlık durumuna ve daha sonra bebek doğurmak isteyip istemediğine göre değişkenlik gösterir. İleride bu sorunla karşılaşmamak için düzenli bir şekilde Kegel egzersizleri ismi verilen vajina çevresindeki ve perine kasları kasma egzersizleri yapılarak bir nebze de olsa önlemek mümkündür. Çocuk istemeyen vey ailesini tamamlamış bir hastada genital organ sarkması halinde yapılan tedavi şekli çoğunlukla rahmin vajinadan çıkarılması ve ön ve arka vajina duvarlarındaki fazlalıkların çıkarılarak vajina daraltılması prosedürüdür. Vajen daraltma müdahalesi geçiren hastalar şayet hamile kalırsa normal doğum yapmamalıdır. Sezeryan olmaları gerekmektedir.

Üreme döneminde olan ve doğum yapmayı planlayan veya ailesini tamamlamış olsa dahi rahim alınmasını istemeyen bir kadında ise rahim alınmadan sadece ön ve arka vajina duvarlarındaki fazla doku çıkarılarak genişlemenin düzeltilmesi yani vajinanın daraltılması müdahalesine başvurulur. Bu şekilde de doğum ardından vajina genişlemesi problemi yaşayan hastaların şikayetleri düzelecektir. Cinsel açıdan yaşanan sorunlar da düzelerek eskisine nazaran daha da cinsel verim sağlanır. Vajina daraltılması müdahelesi tıpta vajinoplasti olarak geçer.

Randevu Al