Spiral Kullanımı
24 Ekim 2018
Süregen İdrar Kaçırmanın Komplikasyonları
24 Ekim 2018

 

Stres inkontinans nedir? Neden olur?

İdrar tutamama ve idrar kaçırma sorunları bazı faktörlere bağlı olarak yaşanmaktadır. Bu doğrultuda inkontinansın tipleri vardır. Stres inkontinans da, üriner inkontinansın en sık görülme nedenidir. Ortalama olarak kadınların %15’in görülmekle beraber, ilerleyen yaşa bağlı olarak menopoz döneminde sonra bu oran %20’lere kadar çıkmaktadır.

Kadınlarda en sık idrar tutamama nedeni olarak karşımıza çıkan stres inkontinans genellikle anatomik bozukluğa bağlı olarak karın içi basıncını artıran öksürme, hapşırma, gülme ve ağır kaldırma eylemi sonucunda mesane kası kasılmasının yaşanmamasına rağmen istemsiz olarak idrar kaçırma durumudur. Yapısal ve dokuya ait anomaliler, doğumlarda yaşanan travmalar, yaşlanma ve östrojen eksikliği, pelvis tabanındaki dejenerasyon, karın içi basıncını artıran kronik akciğer hastalıkları, sigara, kronik kabızlık ve obezite gibi faktörlerin sonucunda yaşanmaktadır.

İdrar kaçırma sorunu nasıl teşhis edilir?

İnkontinans sorunu için başvuran hastaların ilk önce öyküsü değerlendirilir ve hangi idrar kaçırma tipini yaşadığının belirlenmesi adına bazı sorulara cevap aranır:

  • Öksürürken veya hapşırırken ara ara belli bir miktarda idrar kaçıyor musun?
  • İdrar ihtiyacı hissettiğin zaman tuvalete yetişeme de zorlanıyor musun?
  • Tuvalete yetişemediğinden dolayı idrarını kaçırdığın oluyor mu?
  • Gün içerisinde ne sıklıkla tuvalete çıkıyorsun?
  • Uyku halinde kaç kere tuvalete gitme ihtiyacı hissediyorsun?
  • İdrar kaçırma sorunu nedeni ile ped kullanıyor musun?
  • Bu soruların ardından hastanın değerlendirilmesi için fiziksel muayenesi ve idrar yollarını etkileyebilecek genel bir tıbbi sorunun olup olmadığı araştırılır.
  • Son aşama olarak idrar analizi yapılır. Kültür sayesinde böbrek hastalıkları, metabolik hastalıklar ve enfeksiyonlar hakkında bilgi edinerek, hangi tip inkontinans sorununu yaşadığına dair bulguya rastlanır.

Stres inkontinans tedavi edilebilir mi?

İnkontinansın teşhisi oldukça geniş bir alanı kapsamaktadır. Fakat her zaman tedavi edilebilir sorun olmuştur. Tedavinin amacı, idrar kaçırmaya neden olan mekanizmanın geri kazanılmasıdır. Bu nedenle inkontinans tipine göre tedavi yöntemleri belirlenir. Stres inkontinans en sık yaşanan ve tedavi yöntemleri ile giderilebilen bir sorundur.

Cerrahi olmayan tedavi: Amaç, istemsiz olarak idrar kaçırmaya neden olan faktörlerin geri kazandırılması olduğu için, problemi arttıran faktörlerin azaltılması (kabızlık, obezite, sigara kullanımı, aşırı sıvı alımının kısıtlanması) ve artmış karın içi basıncını dengelemek adına hastanın pelvis tabanı işlevini arttırmaya yönelik kasların östrojen durumunun düzeltilmesini amacıyla uygulanmaktadır. Hafif derecede yaşanan sorunlarda kegel egzersizleri sayesinde pelvik kasların tekrar aktif hale getirilmesi sağlanabilmektedir. İdrar yapılırken kasların her seferinde 15-20 kez olmak üzere, günde 4’er periyotlar halinde 5 saniye kasıp, 5 saniye gevşetmeleri istenir.

İlaçla tedavisi: Tedavi için uygun hastalara, mesaneye gevşetici ilaçların kullanımı ile engellenebilmektedir.

Cerrahi tedavisi: Cerrahi tedavinin amacı, mesane boynunu pelvik diyaframının üzerine çıkarmak, yüksek retropuloik pozisyonda sabitlemektir. Bu amaçla günümüzde uygulanan birçok cerrahi teknikler vardır.

İnkontinans tedavilerinin başarı oranı nedir?

Stres inkontinansı olan hastaların genel sağlık durumlarının yanı sıra yaşanan diğer pelvik sorunlarının da araştırılması ve değerlendirilmesi gerekir. İdrar kaçırmaya neden olan patolojinin düzeltilmesi adına en uygun tedavi yöntemi belirlenmelidir. Bu değerlendirme sonucunda ve doğru yöntemin uygulanmasıyla başarı oranı %60- 90 oranlarındadır.

Randevu Al