Çikolata Kisti Nedenleri Nelerdir

Çikolata Kisti Ne Gibi Şikayetlere Yol Açar
23 Ekim 2018
Çikolata Kisti Nedir?
23 Ekim 2018

Çikolata kistine tam olarak hangi faktörün sebep olduğu tespit edilmememiştir. Bu sebeple de ‘’teoriler hastalığı’’ olarak anılır. Ancak çikolata kistine yol açan sebeplerden en çok üzerinde durulan;, adet kanaması esnasında bir miktar kanın geriye doğru akması ve bu esnada adet kanının içinde yer alan endometrium hücrelerinin yumurtalığa tutunması neticesinde ortaya çıktığıdır. Diğer bir düşünce ise, çikolata kistine genetik faktörlerin sebep olduğudur.

Endometriozis nedir?

Rahmin iç katmanını meydana getiren ve adet kanamalarını oluşturan endometrium, adet sonrası dönemde 3–5 mm kalınlıkta olur. Endometrium adet döngüsü sürecinde salgılanan hormonlar aracılığı ile kalınlaşma eğilimi gösterir. Adet görmeden önce de 9–15 mm kalınlığa ulaşır. Yumurtalıktan salgılanan yumurta sperm tarafından döllenir ise 5–6 günlük süre içerisinde embriyo rahme gelir. Bu alanda ise büyür ve gelişir. Embriyonun gelişmesi ve rahme tutulması için ortam hazırlanmıştır.

Ancak gebelik gerçekleşmemiş ise yani yumurta ve sperm döllenmemiş ise, kalınlaşmış olan rahim içi katmanı vücuttan kanla beraber atılır.

Çikolata kistlerine yol açan endometrium hücrelerinin rahim dışına yerleşmesi de mümkündür. Neden rahim dışına yerleştiği ise, henüz net olarak bilinememektedir. Endometrium; karın iç zarı üzerinde, rahim üzerinde, yumurtalıklar üzerinde yerleşme sergileyebilir. Endometrium hücreleri rahim içinde sergiledikleri davranışı yerleştikleri bu alanlarda da her ay göstermeye devam ederler. Rahim içindeki gibi kalınlaşıp dökülürler yani kanarlar. Bu kanamalar sebebiyle çevre dokularda yapışıklıklar meydana gelebilir. Bu durumda da çikolata kistleri oluşur.

Çikolata kistleri nasıl görünür?

Endometrium yapılarının overe (yumurtalık) yerleşmesi ve meydana gelen kanamaların yumurtalıkta toplanarak oluşturdukları kistlere çikolata kisti (endometriozis) denilmektedir. Kistin içinde toplanan sıvının rengi, çoğunlukla koyu kahverengidir. Görüntü itibari ile de çikolatayı anımsatır. Bundan dolayı da çikolata kisti adını alır.

Bu kistik yapılar, genellikle sağda ve solda bulunan yumurtalığın yalnızca birinde bulunur. Nadir olarak her ikisinde de bulunabilir. Çikolata kistleri, çoğunlukla kansere yol açmazlar, bu sebeple de selim huylu yapılar olarak tanımlanırlar.

Çikolata kistinin belirtileri nelerdir?

Çikolata kisti olan hastalarda genel olarak; şiddetli sancılar ile yaşanan adet kanamaları, cinsel ilişki sırasında ve sonrasında yaşanan ağrı ve kronik pelvik ağrıları söz konusudur.

  • Adetlerin aşırı ağrılı olması
  • İshal ve kabızlık
  • İdrarda kan
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı
  • Bacaklarda ağrı
  • Karın ağrısı
  • Bel ağrısı
  • Sırt ağrısı
  • Kasıklarda kronik ağrı
  • Adet döneminde burun kanaması
  • Vücudun çeşitli yerinde morluklar
  • Dışkıda kan görülmesi
  • Kısırlık
  • İdrar sırasında yanma ya da güçlük çekme çikolata kisti belirtileri arasındadır.

Çikolata kisti nasıl oluşur?

Çikolata kistinin oluşma sebepleri üzerinde durulan faktörlerden biri de, genetiktir. Çikolata kisti, üreme dönemindeki kadınlarda ortaya çıkan bir sorundur. Görülme oranı ise yaklaşık olarak %10’dur. Kısırlık sorunu yaşayan kadınların ise yaklaşık olarak %45’inde çikolata kistine rastlanır.

Kan testleri ve ultrasonografik değerlendirme ile tespit edilebilen endometriomanın teşhisinin kesin olarak konması da, örnek yapının patalojik incelemeye gönderilmesi ile olur.

Çikolata kistlerinin oluşumunda iş hayatı, sigara tüketimi, yaşam alışkanlıkları gibi dış faktörlerin etkili olduğu düşünülmez. Genetik faktörlerin etkisinin büyük olması ile beraber, sebebi halen net olarak ortaya konamamıştır.

Çikolata kisti için kimler risk altındadır?

Çikolata kisti, üreme döneminde ortaya çıkan bir sorundur. Ancak ortaya çıktığı belirli bir yaş aralığı bulunmaz. Adetleri kesilmemiş, yani adet gören ve üreme çağındaki her kadında ortaya çıkabilir. Doğum yapmamış kadınlarda da ortaya çıkabildiği gibi, doğum yapmış kadınlarda da çikolata kistlerine rastlanabilir.

Çikolata kisti, çeşitli durumlarda kısırlığa yol açabilir. Çikolata kisti olan ancak gebe kalmış bir kadının çikolata kistine dair belirtileri gerileyecektir. Bunun sebebi de gebelik döneminde, adet görülmemesidir. Gebe kadınların belirtilerinin azalması, gebelik dönemine özgüdür. Adet dönemi başladığında çikolata kistine dair belirtiler yeniden ortaya çıkacaktır. Ancak kistlerde bir küçülme söz konusu olmaz.

Randevu Al