Çikolata Kisti Rahim Kanseri Yapar mı?

Çikolata Kisti Nedir?
23 Ekim 2018
Çikolata Kisti Sonrası Gebe Kalma Şansı Ne Kadardır?
23 Ekim 2018

Çikolata kistinin kansere yol açıp açmayacağı sorusuna yanıt vermek için endometriozis ve endometrium arasındaki ne gibi bir ilişki olduğunu bilmekte yarar var.

Uterus, rahim olarak bilinen organın tibbi literatürdeki karşılığıdır. Üreme sistemine aittir. Rahmin iki bölümü mevcuttur. Bunlar:

  • Serviks
  • Korpus

Endometrium ise, korpusun içini kaplayan yapıdır. Endometriozis ise, endometrium yapılarının karın iç zarı, rahim ve yumurtalıklar üzerinde tutunmaları ve tutundukları alanda rahim içindeki alışkanlıklarını tekrar sergileme durumudur. Bu alışkanlıklar ise, adet döneminde olduğu gibi; kalınlaşma, kanama, yapışıklığa sebep olma durumlarıdır.

Çikolata kisti ile endometrium kanseri arasında belirlenmiş ve kesin olarak bir ilişki bulunmaz.

Çikolata kisti çoğunlukla üreme çağındaki kadınlarda ortaya çıkan bir sorundur. Bu soruna sahip olan kadınların büyük bir kısmında çikolata kistleri söz konusudur. Çikolata kistinin mevcut olduğu kadınlarda rahim kanseri ortaya çıkabilir. Ancak bu durumda dikkat edilmesi gereken, kansere çikolata kistinin direkt olarak yol açmadığıdır. Yapılan araştırmalar, çikolata kistine sahip olan kadınların % 1-2’sinde endometriosis yapılarının bulunduğu yerlerde kanser oluşumlarının tespit edildiğini ortaya koyar. Ancak söz konusu bu oran, çikolata kisti olan kadınlarda da, olmayan kadınlarda da aynıdır. Yani her iki grupta da bu kanserin görülme riski aynıdır.

Yumurtalık kanseri ve çikolata kisti

Yumurtalık kanseri ile çikolata kistinin arasındaki ilişki çeşitli yönleri de ele alınarak araştırılmıştır. Fakat ikisi arasında etkin bir bağlantı saptanamamıştır. Bundan dolayı da “çikolata kisti kansere yol açar” demek oldukça yanlıştır.

Yumurtalık kanserine yakalanma riskini etkileyen faktörler nelerdir?

Bir kadının hayatı boyunca yumurtalık kanserine yakalanma riski yaklaşık olarak %1-2 oranındadır. Bu oran farklı sebeplerle artış gösterebilir. Çeşitli sebeplerle yumurtalık kanserine yakalanma riski azalabilir de.

Bu faktörlerden bazları ise:

  • Doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda, uzun vadede kansere yakalanma riski yaklaşık olarak %38 düşer.
  • Çocuk sahibi olanların, yumurtalık kanserine yakalanma riski daha azdır.
  • Çeşitli nedenlerle yumurtalıkları alınmasa da, rahmi alınmış ya da yumurtalık kanalları bağlanmış olan kadınlarda kansere yakalanma riski % 50 kadar daha azdır.
  • Kısırlık tedavisinde yumurtalıkların uyarılması için uygulanan ilaçlar, yumurtalık kanseri riskini nispeten arttırabilir.
  • Genetik olarak ailesinde meme ya da yumurtalık kanseri öyküsü olan kadınlarda, yumurtalık kanseri görülme riski daha fazladır.
  • Çikolata kisti yani endometriozis herhangi bir problemi ya da belirtisi olmayan kadınlarla da rutin jinekolojik kontrollerde tespit edilebilir.

Hastaların bir bölümünde kasıktan gelen ağrılarla belirti verebilir. Ancak bu durum her zaman için geçerli değildir. Çikolata kistleri çoğunlukla cinsel ilişkide, adet dönemlerindeki sancı ile kendini belli eder. Bu şikayetler ile doktora başvuran kadınlarda çikolata kisti teşhis edilebilir. Genetik olarak ailesinde çikolata kisti mevcut olan kadınların çikolata kisti açısından 6 kat fazla risk grubunda olduğu bilinmektedir.

Randevu Al