İdrar Kaçırmanın Risk Faktörleri Nelerdir?

İdrar Kaçırma ve Psikolojik Etkileri
23 Ekim 2018
İdrar Tutamama İçin Risk Oluşturan Etkenler
23 Ekim 2018

 

İdrar kaçırma, bazı faktörlere bağlı olarak yaşanabilen ve yaşam kalitesini düşüren oldukça yaygın bir problemdir. Günümüz teknolojisi sayesinde problemin seviyesi belirlenerek pratik ve başarılı bir şekilde gerçekleştirilen tedavi metotları vardır. İdrar kaçırma sorunları genellikle kadınlarda görülebilirken, bazı risk faktörleri aşağıdaki gibidir:

İlerleyen yaş faktörü

İlerleyen yaşa bağlı olarak vücudun girmiş olduğu hormonal değişim sürecinde, vücut fonksiyonlarında azalma meydana gelir. Özellikle menopoz dönemi ile birlikte östrojen hormonun azalması, idrar torbasını yerinde tutan dokuların zayıflamasına ve bu nedenle sistemin görevini yerine getirememesine neden olur.

Doğum

Genellikle doğum sayısının artmasına bağlı olarak ve iri bebek doğumu nedeniyle de doğum yırtıklarının oluşmasına neden olur. Bu nedenle kaslarda işlevsellik söz konusu olabilirken doğum sayısının artması inkontinans riskini artırmaktadır.

Obezite

Aşırı kilo alımı sonucunda özellikle hormonal dengesizlikler yaşanırken, karın bölgesindeki yağlanma karın içi basıncını arttırmaktadır. Bu nedenle obezite sorunu kişilerde idrar kaçırma sorunlarının da yaşanması muhtemel olacaktır.

Kabızlık

Kabızlık sorunu yaşayan kişilerde, sürekli ıkınma eylemi gerçekleştirildiği için destek dokuların zayıflamasına neden olmaktadır. Bu nedenle idrar kaçırmanın risk faktörleri içerisinde yer alır.

Kronik hastalıklar

Astım, diyabet, kas hastalıkları ve kronik bronşit kas dokusunu zayıflatarak idrar kaçırma sorunlarına neden olabilmektedir.

Bazı ilaçlar

Kullanılan bazı ilaçlar yüksek tansiyon, sakinleştirici ya da kas gevşetici ilaçlar idrar kaçırmaya neden olabilir. Kasların aktif hareketini engellendiği için geçici olarak yaşanabilir bir durumdur.

Mesane uyarıcılar

Karbonatlı gazlı içecekler, çay, kahve, tatlandırıcılar, aşırı baharatlı gıdalar ve içecekler, şekerli ve asitli besinlerin mesaneye uyarıcı etkisi bulunmaktadır. Bu nedenle de idrar kaçırma sorunlarına yol açılabilir.

Jinekolojik hastalıklar

Daha önceden geçirilmiş olan enfeksiyonlu hastalıklar genellikle idrar yollarında ve vajen dokusunda meydana gelmesi sonucunda yaşanmaktadır. Tedavisi gecikmiş ise, diğer organlara kadar yayılarak mesaneyi de etkilemektedir. Bu nedenle idrar kaçırma sorunu en basit bir etkisi olarak karşımıza çıkar.

Sigara ve alkol

Sigara ve alkol insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen en büyük tehlikeler arasında yer alır. Sigaranın içeriğinde bulunan zararlı maddeler başta solunum, dolaşım ve boşaltım sistemini tahrip ederek birçok sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olmaktadır. İdrar kaçırma sorunları da sigaranın sadece küçük bir etkisidir. Alkolün mesaneyi uyarıcı etkisi bulunmaktadır. Bu nedenle kişi alkol aldığında idrar yapma ihtiyacı duyar.

İdrar kaçırma tipleri nelerdir?

  • Stres tipi inkontinans: Karın içi basıncının artması sonucunda istemsiz olarak idrar kaçırma durumuna neden olur. Bu tip genellikle gülerken, hapşırırken, öksürürken ve egzersiz hareketleri sonucunda yaşanabilir. En sık karşılaşılan tipidir. Pelvik taban kaslarının zayıflaması nedeniyle ortaya çıkmaktadır.Urge inkontinans: Bu tip sıkışma olarak yaşanmaktadır. Detrusel instabilitesi olarak ta bilinmektedir. İdrar kesesinin dolduğunda ya da başka nedenlerde dolayı uyarılan mesane kaslarının istemsiz kasılmasıdır. İkinci olarak en sık karşılan inkontinans tipidir. Kişi tuvalete gitme ihtiyacı hissettiğinde, yetişemeden idrarını kaçırır. Bunun en temel nedeni ise mesane kaslarının aşırı aktif ve duyarlı olması sonucunda yaşanmasıdır.
  • Miks tip inkontinans: Stres ve urge inkontinans tipinin birlikte görüldüğü durumdur. Kişilerin yaklaşık %20’sinde görülür.
  • Taşıma tipi inkontinans: Overflow inkontinans olarak da bilinmektedir. Mesanenin kapasitesi üzerinde idrar birikmesi sonucunda damla şeklinde ara ara idrar kaçırma durumudur. Bu tip yaklaşık olarak %5-10 civarında görülebilmektedir.
  • Sfinkter yetersizliği: Çok nadir olarak görülebilen bu tip, idrar yolu yaralanmaları sonucunda görülebilmektedir.

İnkontinans tanısı nasıl konulur?

İdrar kaçırma sorunu nedeniyle başvuran kişilere, detaylı bir anamnez ve fizik muayene yapılarak inkontinans tipi ve tedavisi belirlenir. Ayrıca idrar kültürü, post miksiyonel rezidü ölçümü, ürodinomik tetkikler ve trans vajinal ultrasonografi de inkontinans tanısında başvurulan değerlendirmelerdir.

Randevu Al