Polikistik Over Sendromu ve Olumsuz Etkileri
24 Ekim 2018
Polikistik Over Sendromunun Şikayetleri Nelerdir?
24 Ekim 2018

Polikistik Over Sendromu, yumurtalıkların büyümesi ile birlikte, birden fazla sayıda minik kist oluşumu ile görülen ve hastada çeşitli hormonal sorunlara temel hazırlayabilen bir sorundur. Günümüz koşulları ile bu soruna neyin yol açtığı halen kesin olarak açıklığa kavuşturulamamıştır.

Polikistik over sendromu olan hastalarda görülen sorunlar

  • Adet döneminin gecikmesi
  • Sivilce sorunu
  • Kilo alma
  • Yumurtlamanın düzenli şekilde yaşanmaması ve bunun akabinde kısırlık

Kanda hormon ölçümlerine bakıldığı taktirde çeşitli sorunlar tespit edilir; özellikle LH (Luteinizan Hormon) ve erkeklik hormonlarından yükselme gözlenmiştir.

Polikistik over sendromda; beyindeki hipofiz alanından salgılanan ve yumurtalık hormon üretiminden sorumlu olan, FSH ve LH hormonları arasındaki dengenin bozulduğu görülür. Bunun neticesinde yumurtalıkların hormon üretiminde bozulmalar meydana gelir ve yumurtlamada sorunlar oluşur.

Erkeklik hormonunun yüksek olması sebebiyle vücudun yüz, meme, göbek çevresi ve bacaklarda aşırı tüylenme görülebilir. Kimi zaman kafasın bazı bölümlerinde erkek tipi saç görülme ile karşılaşılabilir.

Sendromun bir diğer etkeni olan yumurtlama olmaması neticesinde progesteron hormonu üretimi durur. Bu sebeple de estrojen hormonu tek başına salgılanır. Estrojen hormonunun tek başına salgılanması ise rahim kanseri riskini arttıran bir etken olarak karşımıza çıkar.

Sendromun belirtileri tipik olarak puberte ile kendini gösterir. İlk adetle beraber adet düzensizlikleri, adet gecikmelerini izleyen, oldukça fazla adet kanamaları ilk belirtilerdir. Bu sendroma sahip kişiler sıklıkla adet gecikmeleri biçiminde belirgin adet düzensizliklerinden şikayetçi olurlar.

Uzun vadede erkek tipi kıllanma git gide artar. Yüz bölgesinde kıllanmalar daha sertleşir.Estetik sorunlara yol açan bu faktörler, kısırlık sorununa da sebep olabilir.

Polikistik over sendromu teşhisi

Bu sendromu teşhisi hastanın yakınmalarının çeşidine göre konulabilmektedir. Uygulanan fizik muayenede erkek tipi tüylenme artışı araştırılır. Bu kıllanma erkeklik hormonu ile ilgili bir sorundur.

Bunun dışında ultrasonda yumurtalıkta bu sendrom sebebiyle 3-6 mm çapını geçmeyen bir çok sayıda kist ile ovulasyon tespit edilir.

Bunun dışında yumurtalıkların hacmi de normal hacminden daha fazladır. Yumurtalıklar büyümüştür.

Uzun süre yumurtlamanın olmaması aşağıdaki sorunlara yol açabilir:

  • Kısırlık
  • Adet düzensizliği
  • Tüylenme artışı,
  • Saç dökülmesi ve akne (sivilce)
  • Rahim kanseri ve olası meme kanseri riskinde artış
  • Kalp-damar hastalıkları riskinde artış
  • Şeker hastalığı riskinde artış

Adet düzensizliği en önemli belirti

Genellikle kadınların doktora başvurma sebepleri arasında adet düzensizlikleri ilk sırada yer almaktadır. Adet düzensizliği, adet aralarının 35 günden uzun olması ya da senede 10’dan az adet görme biçiminde vuku bulur. Sendromun şikayetleri kişiden kişiye değişebilmektedir. Bu şikayetler zaman içerisinde değişkenlik gösterebilir.

Polikistik over sendromuna sahip olan kadınlarda uzun vadede;

  • diyabet,
  • yüksek tansiyon,
  • kalp ve damar hastalıkları ile rahim kanseri riski artar.

Polikistik over sendromu yol açtığı sorunlar ve ileride meydana gelebilecek sağlık sorunları açısından düzenli olarak takip edilmesi gereken bir sorundur.

Polikistik over sendromunda tedavi için

  • Dolaşımdaki androjen erkeklik hormonu) azaltmak hedeflenir,
  • Kısırlık sorunu geliştiyse bunun düzeltilmesi için tedavi amaçlanır,
  • Endometrium (rahim iç tabakası) muhafaza edilmesi hedeflenir,
  • Normal kilonun üzerine çıkılmaması sağlanmaya çalışılır,
  • İnsülin direnci ardından meydana gelebilecek hastalıkların ortaya çıkması engellenir.

Bu sendromun belirtileri ve şikayetleri her kadında değişkenlik gösterir. Belirtilerin yoğunluğu ve uzun Bu sendromun tedavisinde hastalığı tamamen düzeltebilecek etkili bir yöntem, ilaç henüz yoktur. Kişinin şikayetlerine göre bir tedavi programı belirlenir

Adet düzensizliği ve tüylenme sorunları gibi belirgin olan problemler için doğum kontrol ilaçları oldukça yaygın kullanılan bir tedavi yöntemidir. Doğum kontrol tedavisi ile yumurtalıklardan üretilen erkeklik hormonunun baskılanması hedeflenir. Bu tedavi biçiminde amaç vücutta yeni tüylerin gelişmesini ve çıkmasını engellemektir. Başlanan tedaviden netice alabilmek için minimum 6 ay süreyle beklemek gerekir.

Maalesef tedaviden önce gelişmiş tüylerin bir daha çıkmaması için ya da geri döndürülmesi için bir tedavi yöntemi geliştirilememiştir.

Polikistik over sendromuna sahip olan kadınların büyük bir genelinde yumurtlama oluşmadığı için kısırlık sorunu görülebilir. Şayet kadın çocuk sahibi olmak istiyorsa uygulanacak tedavi yumurtlamayı destekleyici ilaçların kullanımı şeklinde planlanır.

Randevu Al