Süregen İdrar Kaçırmanın Komplikasyonları
24 Ekim 2018
Yumurtalık Kanseri İçin Erken Teşhis Mümkün mü?
24 Ekim 2018

1 ) Yumurtalık kanserinin tipleri nelerdir?

Bu bölümde yer alan bilgiler, yumurtalığın epitelyal kanseri ile alakalıdır. 10 yumurtalık kanserinin, neredeyse 9’una (%90) bu tip kanser tanısı konulmaktadır. Yumurtalık kanserinin diğer tipleri germ hücreli tümör (yumurtalıktaki yumurta yapan hücrelerin kanseri) ve sarkomu kapsamaktadır.

Normal hücreler gibi görünen kanser hücreleri iyi değişmiş bir şekilde tanımlanırlar. Bunlar, herhangi bir değişiklik göstermemiş hücreli kanserler ile kıyaslandığı zaman, çok daha yavaş büyüme ve yayılma eğilimindedirler.

2 ) Epiteryal yumurtalık kanseri nedir? Çeşitleri nelerdir?

Epitelyal yumurtalık kanseri, yumurtalığı çevreleyen yüzey tabasında oluşmaya başlamaktadır. Epitelyal yumurtalık kanserinin bir takım alt tipleri mevcuttur. Seröz epitelyal yumurtalık kanseri sık karşılaşılan tipidir. Diğer türleri ise; musinöz, endometrioid, berrak hücreli, farklılaşmamış ya da sınıflandırılamaz yumurtalık kanserleridir.

3 ) Epiteryal yumurtalık kanseri nasıl tedavi edilir?

Şuan için bunların hepsinin aynı şekilde tedavisi yapılmaktadır. Ancak doktorlar ve araştırmacılar, daha az rastlanan alt tiplerin, seröz epitelyal yumurtalık kanserinden farklı bir şekilde tedavi edilmesinin gerekip gerekmediği hakkında araştırmalar yapmaktadır.

Sınırda (borderline) yumurtalık tümörlerinin yayılması çok ta ihtimaller çerçevesinde olmadığından dolayı, tedavisi de diğer yumurtalık kanserlerinden daha farklı görülebilmektedir.

4 ) Epiteryal yumurtalık kanseri nasıl gruplandırılır?

Epitelyal yumurtalık kanserinin farklı tipleri de davranışlarına göre beraber gruplandırılabilirler. Kanserin davranışı, ne kadar hızlı bir şekilde veya ne kadar yavaş büyüdüğü anlamına gelmektedir. Doktorlar genel olarak, bunu kanserin derecesi olarak ifade ederler ve kanserleri sınırda (borderline), 1. Derece (iyi farklılaşmış), 2. Derece (orta derecede farklılaşmış) ve 3. Derece (az veya farklılaşmamış) olarak gruplandırma yaparlar.

Randevu Al