Çikolata Kisti Hamile Kalmayı Engeller mi?

Çikolata Kisti Ameliyatları Nasıl Yapılır?
23 Ekim 2018
Çikolata Kisti Kısırlık Yapar mı?
23 Ekim 2018

Çikolata kisti ve kısırlık sorunları çoğunlukla birlikte görülen problemlerdir. Çikolata kisti kesin olarak hamile kalamamaya sebep olmasa da, kısırlık sorunu olan kadınların %40’ında çikolata kisti saptanmıştır. Çikolata kistinin ilk iki evresinde kısırlığa yol açması daha düşük bir ihtimaldir ancak ilerleyen çikolata kistlerinde anatomik yapının bozulma ihtimalinden kısırlık meydana gelmesi oldukça yüksek bir ihtimaldir.

Kısırlığa yol açabilen çikolata kistleri:

  • Belirtilerin şiddetli yaşandığı ve çikolata kistinin geniş bir alana yayıldığı durumlarda,
  • Etrafında bulunan organlarda çeşitli bozulmalara yol açan çikolata kistlerinde,
  • Üreme organlarında anatomik bozulmaya yol açmış olan çikolata kistlerinde,
  • Çikolata kistinin sebep olduğu yapışıklıklarla, özellikle fallop tüplerinde tıkanmaya yol açabilecek şiddetteki çikolata kistleri kısırlığa yol açabilmektedir.

Çikolata kistleri ve kısırlık arasındaki ilişki net olarak belirlenmemiştir. Ancak yapılan bilimsel araştırmalarda çıkan sonuçlar; kısırlık ve çikolata kistinin bağlantılı olduğu yönündedir.

Çikolata kistleri kısırlığa kesin olarak sebep olur mu?

Rahimdeki endometrium hücrelerinin, rahim dışında herhangi bir yere yerleşmesi, örnek olarak yumurtalıklara yerleşmesi ve oluşan kanamaların yumurtalık içinde toplanarak oluşturduğu kistlere, çikolata kisti denilmektedir.

Çikolata kistleri, rengi ve kıvamından ötürü bu ismi almıştır. Üreme çağında olan kadınların büyük bir kısmında görülen çikolata kistleri, kesin olarak kısırlığa yol açmaz. Kısırlığa sebep olması ya da kısırlık sorununu tetiklemesi, kistin evresine, özelliklerine, boyutuna ve sayısına bağlıdır.

Çikolata kistinin belirtileri de her kadında aynı şekilde görülmez, bazı kadınlar herhangi bir belirti yaşamazken, kadınların bazıları oldukça şiddetli belirtiler yaşamaktadır.

Çikolata kistinin ilerlemesi kısırlığa yol açabilir!

Çikolata kistleri tedavi edilmediği zaman, ilerlerler. Bu sebeple de zaman geçtikçe gebe kalamama sorununa yol açabilme özelliği taşırlar.

Şayet çikolata kisti, 4. Evresinde ise çocuk yapamama riski oldukça artmıştır. Şayet bir kadında:

  • Adet sancıları çok yoğun yaşanıyorsa ve ağrı kesiciler ile geçmiyorsa,
  • Cinsel ilişkide ağrı ya da acı duyuluyorsa,
  • Pelvik kronik bir ağrı mevcut ise,
  • Bel ağrısı gibi belirtiler mevcut ise, zaman kaybetmeden bir doktora başvurmalıdır.

Çikolata kistlerinin tedavi edilmemesi, kısırlığa yol açabilir. Tedavi edilmemiş çikolata kistlerinin ileri evrelerinde en kesin tedavi cerrahi girişimdir. Cerrahi girişim de kadının yumurtalık rezervlerine nispeten de olsa zarar vermektedir. Yaşı ilerlemiş kadınlar hem çikolata kisti hem de cerrahi tedavi dolayısıyla çocuk sahibi olma şanslarında azalma yaşarlar.

Çikolata kisti tedavisi ve hasta yaşı

Çikolata kisti teşhisi alan bir kadının yaşı, tedavinin planlanması için oldukça önemlidir. Çikolata kitsilerini tedavi etmek amaçlı uygulan cerrahi girişim dolayısıyla yumurtalık rezervleri hasar görür. Bu sebeple de çocuk sahibi olma şansı düşer. Ancak kadının yaşı genç ise ve yumurtalık rezervleri iyi durumda ise, cerrahi girişim düşünülebilir.

Bu noktada hastanın çocuk sahibi olmak isteyip istemediği oldukça belirleyici rol oynar.

Genç yaşta olan kadınlar için cerrahi girişim belirgin bir olumsuzluğa sebep olmaz. Ancak 35 yaş ve üzerinde olan kadınlar için cerrahi girişim biraz tehlikelidir. Çünkü yumurtalık rezervleri azalmaya başlamıştır. Şayet böyle vakalara kesinlikle cerrahi girişim uygulanması gerekiyor ise, ameliyattan sonra 6 ay-1 yıl içerisinde kendiliğinden gebelik beklenir. Şayet gebelik gerçekleşmez ise yardımcı üreme yöntemlerinden tüp bebek yöntemine başvurulur.

Kadının yaşı 40 ve üzeri ise, çocuk isteminin olup olmamasına bağlı olarak doğrudan cerrahi girişim uygulanabilir. Çikolata kistinin en etkin tedavisi cerrahi girişimdir.

Çikolata kisti dış gebeliğe yol açabilir!

Çikolata kistleri üreme çağında olan kadınlarda görülen bir sorundur. Fakat, kimi zaman nadir de olsa menopoz dönemindeki kadınlarda da görülebilir. Bundan dolayı da düzenli jinekolojik muayene oldukça önemlidir.

Şayet çikolata kistleri tedavi edilmez ise:

  • Tüplerde yapışıklık sonucu kısırlık,
  • Rahim içine yerleşme yapamayan embriyonun dış gebeliğe sebep olması,
  • Gebe kalama,
  • Yumurtalık rezervlerinde azalma gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
  • Bu sebeple çikolata kisti olan kadınların, sıkı bir kontrol altında tutulması gerekmektedir.

Kadın kısırlığı ve çikolata kistleri

    • Kısırlık sorununda kadınların en çok etkilendiği problem, çikolata kistleridir. Çikolata kistinin kesin teşhisinin koyulabilmesi için bazı değerlendirilmelerin yapılması gerekmektedir.
    • Oluşmuş çikolata kistleri ve lezyonlar laparoskopik yöntemle araştırılır. Alınan örnekler patolojik olarak incelemeye gönderilir. Ardından da çikolata kisti teşhisi koyulabilir.
    • Bunun dışında genetik olarak, yani ailesinde çikolata kisti öyküsü olan kadınlar ve çikolata kisti için risk grubunda olan kadınlar da araştırılmalı ve kontrol altında tutulmalıdır.
    • Çocuk sahibi olmakta güçlük çeken ve gebe kalamama sorunu yaşayan kadınlar için de çikolata kisti araştırması yapmak gerekir. Çikolata kistleri erken evrelerinde görüntülenemeyebilir. Bu sebeple ultrason ve laparoskopi beraber uygulanmalıdır.
    • Bunun dışında çikolata kistine hangi faktörün yol açtığı kesin olarak bilenemediği için kesin bir tedavisi de yoktur ancak en etkin tedavi cerrahi girişimdir. Cerrahi tedavi ardından belirtiler hafifler ya da yok olur.
    • Ancak tedaviden sonra kadınların 1 sene içinde gebe kalması beklenir. Aksi halde çikolata kisti tekrar ortaya çıkabilir.
Randevu Al