Sistoskopi, mesanenin yani idrar torbasının sistoskopi ile gözlemlenmesidir. Sistoskopi; optik, ince bir cihazdır. İdrar yolları ve böbrek hastalıklarının araştırılması için uygulanmaktadır.
Sistoskopi; mercekler ve ışık kaynakları içeren bir cihazdır. Aletin ucundan direkt olarak bakılır ve görüntü kameradan ekrana aktarılır. Lokal anestezi ile uygulanabilen bu işlem; 10 dakikada tamamlanmaktadır. Şayet herhangi bir şüpheli yapı mevcut ise biyopsi alınabilir.
Sistoskopi; mesane ve idrar yollarında mevcut olabilecek sorunları teşhis etmek ve tedavi sürecini başlatmak için kullanılmaktadır. Uygulanma sebepleri ise:
Sistoskopi; şayet idrarda kan varsa, sık sık idrar yolu enfeksiyonları mevcutsa, idrara tutamama sorunu varsa, aktif mesane sorunu varsa sebeplerin tespiti için uygulanmaktadır.
Mesane kanserleri, mesane taşları ve mesane enfeksiyonunu araştırmak için sistoskopi yapılmaktadır.
Sistoskopun içinden özel aletler geçirilir. Bu sayede mesane hastalıkları teşhis edilebilir.
Sistoskop, mesanenin prostat bezine geçiş yaptığı alanda, prostatın büyüdüğünü ortaya koymak adına uygulanabilmektedir.
Çeşitli durumlarda doktor; mesane dışında idrar yollarını muayene etmek amacıyla sistoskopi ve üreteroskopi uygulamasını uygun bulabilir.
Nadir olarak enfeksiyon gelişme riski bulunur. Sistoskopi sebebiyle, idrar yollarına bakteri girebilmektedir. Bununla beraber sistoskopi, mevcut olan idrar yolu enfeksiyonunu şiddetlendirebilir. Ancak bu durumlar oldukça nadirdir. Doktor, genellikle enfeksiyonu engellemek adına sistoskopi uygulamasından önce ve sonra alınması için antibiyotik yazacaktır.
Sistoskopi uygulaması genellikle idrarda kan görülmesine yol açabilir. Bu beklenen bir durumdur. Nadir olarak kanama daha da şiddetli olabilir.
Sistoskopi uygulamasından sonra karın ağrısı ve idrar yaparken yanma hissine yol açabilmektedir. Ancak bu belirtiler işlemden sonra hafifler ve kendiliğinden düzelir.
Aşağıda belirtiler sorunlar sistoskopi sonrasında meydana gelmiş ise mutlaka bir uzmana başvurulması gerekmektedir.