Polikistik Over Sendromu
24 Ekim 2018
Polikistik Over Sendromunun Tanısı Nasıl Koyulur?
24 Ekim 2018

Polikistik over sendromuna sahip kişiler bazı şikayetlerden yakınabilirler. Bu şikayetlerin hepsi aynı anda görülmeyebilir. Ancak bu sendroma sahip olan kadınların bazılarında bu şikayetlerin tamamı da görülebilmektedir.

Bir sene içerisinde 10’dan az adet görme, adet gecikmeleri, adet düzensizliği

Bu sendroma sahip kadınların büyük bir kısmında adet düzenliği yaşanır. Adetler 40-60 gün arayla görülebilir. Kimi zaman hiç adet görülmeyebilir. Bu düzensiz adet görmeler ve yumurtlama düzensizlikleri oldukça ender bir şekilde yoğun bir kanamaya yol açar.

Erkek tipi kıllanma

En yaygın görülen bir diğer şikayet ise erkek tipi kıllanmadır. Bu sendroma sahip olan kadınlarda aşırı kıllanma ve tüylerin kalınlaşması, renginin koyulaşması gibi belirtiler görülebilir. Özellikle de yüz bölgesinde, çene bölgesinde, meme çevresinde göbek etrafında aşırı tüylenme şikayetleri meydana gelebilir.

Birden kilo alımı

Bu sendroma sahip hastaların bir diğer şikayeti de birden kilo almaktır. Bu sendromdan mustarip olan kadınların şişman olması her zaman gözlemlenen bir durum değildir. Ancak genellikle kilo problemi mevcuttur. Kilo alımının fazla olması bu sendromun şikayetlerini daha da arttırabilir. Bu sebeple kilo probleminin çözülmesi önceliklidir.
Sivilce (akne), yağlı cilt sorunlar,

  • Gebe kalmada güçlük çekme, kısırlık,
  • Yumurtlamanın düzensiz olması,
  • Yumurtlamanın yaşanmaması.

Polikistik over sendromunda görülen semptomlar

  • Yumurtalıklarda birden fazla minik kistin tespit edilmesi. Her polikistik sendromu olan kadında kesinlikle olacak bir semptom olmasa da genellikle bu kistler bu sendroma sahip kadınların büyük bir genelinde mevcuttur.
  • Kanda testosteron ve diğer erkek hormonlarında artış tespit edilebilmektedir. Serbest testosteron, DHEA-SO4 artış gösterirken, SHBG (seks hormon bağlayıcı globulin) hormonunda azalma tespit edilir.
  • Kan şekeri yükselebilir. Buna bağlı olarak şeker hastalığı riski artış gösterir.
  • Kanda LH hormonunda artış tespit edilebilir. FSH oranında artış gözlemlenebilir.

Adet düzensizliği için tedavi yöntemi nasıldır?

Yumurtalıkların düzensiz çalışması ya da hiç fonksiyon göstermemesi sebebi ile adetlerde gecikme ve adet görüldüğü zaman çok yoğun adet kanamaları görülebilir. Bu sorun henüz evlenmemiş genç kadınlarda da görülebilirken, tedavisi doğum kontrol ilaçları sağlanır. Fakat bebek sahibi olmak isteyen anne adaylarında, yumurtlamayı uyarıcı ilaçlarla tedavi sağlanır.
Adetlerin kontrollü olmasını sağlamak amacı ile adetin 16. gününden itibaren gestajen tedavisine başlanabilir. Üç aydan fazla adet görememe sorununda rahim zarında kalınlaşma meydana gelir. Bu da %1 oranında rahim içi kanser riskini arttırır. Henüz çocuk istemeyen kadınlarda ise progesteron içeren rahim içi araçlar( spiral) ile tedavi sağlanabilir.

Tüylenme artışı şikayeti nasıl giderilir?

Androjen şeklinde tabir edilen erkeklik hormonlarının artış göstermesi sebebi ile meydana gelen tüylenme (hirsutism) sorunu , polikistik sendromu olan hastalarda yaygın olarak görülen bir şişkayettir.

Doğum kontrol ilaçları kandaki androjen seviyelerini kontrol altına alır. Bu sayede de yeni tüy çıkması önlenebilmektedir. Ancak tüylenme şikayetinin fazla olduğu durumlarda tedaviye siproteron asetat şeklinde tabir edilen farklı bir tedavi de ilave edilebilir. Tedaviye cevap ise en az 6 ay sonra alınmaktadır. Bu sebeple hastaların sabırlı olması gerekir.

Gebe şikayetlerinin tedavisi nasıldır?

Polikistik over sendromuna sahip hastalarda kilo alımı, obezite sorunu ve adet görememe gibi sorunları tetikler. Bu sorunlar da gebe kalamamaya yol açabilir.

Adetlerinin düzenli olmasını isteyen ve anne olma arzusu taşıyan polikistik over sendromu olan kilolu hastalar beslenme düzenlerini değiştirerek ve düzenli egzersiz yaparak kilolarını kontrol altına alabilir ve kilo kaybı sağlayabilir.

Ancak hastaların büyük bir kısmı bu hastalığı kabul etmekte zorlandıkları için kilo problemleri olduğunu reddetmekte ve bu sorun için tedavi yöntemlerine başvurmamaktadır.

Aşılama yöntemi ya da tüp bebek tedavisi uygulanacak olsa dahi beslenme düzeni ile kilo kontrolü bu tedavilerin başarıya ulaşmaları için oldukça önemlidir.

  • Fazla kiloların verilmesi tüp bebek tedavisinin başarı oranlarını yükseltir.
  • En önemli faktör tedavilerden önce kiloların verilmesini sağlamaktır.
  • Beslenme düzeninde glisemik indeksi düşük besinlere ağırlık verilmelidir.

Polikistik over sendromu için beslenme önerileri

  • Sabah kahvaltıları bu sendroma sahip hastalar için oldukça önemlidir. Kahvaltıların hafif olmasına ve sebze- meyve ağırlıklı olarak karbonhidrattan fakir, proteinden zengin kahvaltılar yapılmalıdır.
  • Günlük olarak egzersiz yapmak metabolizmayı hızlandıracak ve kilo kontrolünü kolaylaştıracaktır.
  • Günlük olarak düzenli bir şekilde egzersiz yapılması oldukça önemlidir.
  • Aşırı yağlı besinlerden uzak durulması oldukça önemlidir.
  • Besin düzeninde ağırlıklı olarak lifli gıdaların tüketilmesi önerilir.
  • Az pişirilmiş sebzeler ve ızgara ya da haşlama etler tercih edilmelidir.
  • Bol bol su içmek kilo verimini hızlandıracaktır.
  • Yeşil çay, tarçın, ıhlamur, papatya çayı gibi bitkisel çaylar kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olacaktır.
  • Beyaz ekmek tüketimi azaltılmalıdır.
Randevu Al