Yumurtalık Kanseri Tedavisi Saç Dökülmesine Neden Olur mu?
24 Ekim 2018
Yumurtalık Kisti Teşhisi
24 Ekim 2018

 

1 ) Periton metastazı yapmış over (Yumurtalık) kanseri

Almanya’ da her yıl 8000 kadında yumurtalık kanseri ile karşılaşılmaktadır. % 15 ile %30 arasında ki bütün kadınlarda, genital kanserleri en fazla rastlanan 3. Kanser ve bütün kanserlerin arasında da 5. Sıklıkta görülmektedir. Aynı zamanda yumurtalık kanseri ortalama bir yıl içerisinde 23000 yeni vaka tanısı ile Amerika Birleşik Devletlerinde en fazla karşılaşılan 5. kanserdir. Bunun yanı sıra, kadınlarda kansere bağlı meydana gelen ölümün de en sık 5. Nedenidir.

Over kanserlerinin kendilerine ait özel bir belirtisi olmadığından dolayı, daha çok ilerlemiş dönemlerde tespit edilirler. Yumurtalık kanserlerinin ortalama %70’ i teşhis esnasında Evre 3 veya 4’ te ilerlemiş evrededirler. Bu hastaların büyük bir bölümünde de, hastalık karın zarına yayılmıştır durumdadır (Peritoneal Karsinomatozis).

2 ) Ailesel yumurtalık kanserleri

Bütün yumurtalık  kanserlerinin % 10 u ailesel yani genetik geçişli kanserlerdir. Ailesel yani herediter meme over kanser sendromu olarak ifade edilen tanımlamada, bir ailede yumurtalık kanserli bir kadının, en az 2 tane birinci derece yakınında yani anne, kız kardeşler, kız çocuklar meme veya yumurtalık kanseri olması gerekir. Veya bunların haricinde, yumurtalık kanserli kadının en az 4 tane ikinci derece yakınında yani hala, teyze, v.s. meme ve/veya yumurtalık kanseri olması gerekir. Bu ailelerde bulunan bireylerde, BRCA1 ve BRCA2 olarak ifade edilen genlerde bozukluk vardır  ve bu bozukluk nesilden nesile geçiş yapmaktadır. Böyle bir ailenin üyesi olan ve bu gen bozukluğunu taşıyan kadınların, bütün hayatları boyunca meme kanseri olma ihtimali yaklaşık % 70 ile %80, yumurtalık kanseri olma ihtimali ise, % 40 ile %50 civarındadır. Böyle ailelerde rastlanan kanser çeşitleri, daha çok genç yaşlarda meydana çıkmaktadır.

3 ) Her 100 kadından 25 inde, yumurtalık kanseri görülmektedir.

Yumurtalık kanserleri, bütün kadın kanserlerinin yaklaşık %6 ile %7 civarını, bütün üreme organ kanserlerinin ise, %25’ini oluşturmaktadır. Ancak üreme organ kanserleri ile alakalı meydana gelen ölümlerin yarısı yumurtalık tümörleri ile alakalı meydana gelmektedir. Meme, akciğer, bağırsak, rahim ve rahim ağzı kanserlerinin ardından, 6. en fazla karşılaşılan kanser, yumurtalık, bir diğer adı ile over kanseridir. Bütün hayatı boyunca her 100 kadının 25 inde, over kanseri teşhisi koyulmaktadır. Birinci derece akrabada meme ve yumurtalık kanseri görülme miktarında fazlalaşma oldukça, bu oran %6’lara kadar çıkar. Yumurtalık kanserlerinin bilinen en önemli özelliği, bunların %70 ile %75 inin, teşhisinin koyulduğu esnada, ileri dönemlerde olmasıdır.

4 ) Yumurtalık kanserine daha çok kaç yaşlarında rastlanır?

Her yaşta meydana çıkabilme özelliği olan yumurtalık kanserine, daha çok 45’li yaşların ardından karşılaşılmaktadır. Daha çok menopoz döneminin ardından, yumurtalık kanserinin görülme ihtimali artmaya başlar. Bu dönemin ardından da, yaş ilerlemeye başladıkça yumurtalık kanseri riski de artmaktadır. Yumurtalık kanseri, 70 yaşının ardından, en yüksek seviyelere ulaşmaktadır. Yumurtalık kanseri, köken aldığı dokunun tipine göre değişik türlere ayrılır. Bu türler ile alakalı olarak da karşılaşılma sıklığı ve başlama yaşı değişiklik gösterir.

5 ) Yumurtalık kanserinin en fazla görülen çeşidi hangisidir?

Dünya genelinde bayanlarda en fazla rastlanan yumutalık kanseri çeşidi, yüzey epitelyum hücrelerinden köken alan kanserdir.

6 ) Yumurta kanserinin meydana gelme sebebi nedir?

Yumurtalık kanseri için belirtilmiş bir iki adet sebep bulunmaktadır. Bu sebeplerin içerisinde en önemli olanları, doğum yapmamış olma durumu ile ailesel geçmişidir. Az doğum yapan kadınlarda veya hiç evlenmemiş kadınlarda yumurta kanserinin görülme ihtimali daha fazladır. Hamileliği engelleyen çeşitli ilaçların uzun bir müddet boyunca kullanılması halinde de, yumurtalık kanserinin görülme riskini bir miktar da olsa azaltmaktadır. Kısacası bu ilaçların kansere karşı bir koruyucu fonksiyonu bulunmaktadır. Aynı zamanda genç yaşta hamile olma durumu da, riski hafifletmektedir. Yumurtalık kanserlerinin, sadece ortalama %10 unun ailesel olmasına rağmen, hatalı genlerin saptanma hali, kanserin moleküler sebebine yönelik pek çok bilginin edinilmesine katkı sağlamıştır. Birinci derece akrabalarında yumurtalık mevcut olan kadınlarda, yumurtalık kanseri ile karşılaşılma ihtimali fazladır.

Aynı zamanda, hormonların ve çevresel etkenlerin yumurtalık kanserinin meydana gelmesinde etkili olduğu düşünülmektedir. Menopoz döneminin ardından, kadınlık hormonu olarak bilinen östrojenin bir başına verilmesi, kanser ihtimalini arttıran bir etkendir. Bu sebepten dolayı, bu dönemde östrojen ile beraber progesteron hormonu da verilmektedir.

Randevu Al